DELA

Tredubbling av bussåkandet utan avgift

Efter de diskussioner som uppstått om avgiftsbelagd busstrafik i Mariehamn vill Sven Larsson på Röde Orm att rätt räknat ska vara rätt.
På insändarplats i bland annat Nya Åland har det uppstått en diskussion om busstrafiken i Mariehamn, som är gratis för passagerare sedan år 2000. Frågan är om staden skulle spara pengar genom att avgiftsbelägga busstrafiken.
Mariehamnaren Stig Kottelin hade på insändarplats hävdat att ganska få passagerare betjänas av stadsbussarna, baserat på en räkning av passagerare vid hållplatserna.
Sven Larsson, förman på bussbolaget i Mariehamn, bjöd in till en diskussion om hur många passagerare som busstrafiken faktiskt betjänar. Där ville han bland annat klargöra hur bolagets statistik förs och visa hur man borde räkna på antalet passagerare.
– Jag kände mig lite utpekad som fuskare. Det går inte att titta på några hållplatser och sedan dra slutsater. Ibland är det fullt på bussen, ibland är det nästan tomt. Det hör till bussåkandets natur och är inget unikt för Mariehamn. Vi räknar helt enkelt antalet passagerare över hela tiden, säger Sven Larsson.
Det visar sig att passagerarantalet noggrant bokförs hos Röde Orm. Varje gång en passagerare stiger på bussen trycker föraren på en räknare. Detta sammanförs sedan till statistik genom rapporter från alla turer.
Det statistiken visar är att bussåkandet ligger ganska konstant runt 270.000 till 290.000 åkningar om året i det utdrag som Sven Larsson visar Nya Åland.
– När busstrafiken var avgiftsbelagd hade vi runt 100.000 åkningar per år, säger Sven Larsson. De avgiftsfria busslinjerna har alltså ökat bussåkandet med runt tre gånger.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson