DELA

Tidigare ÅHS-läkare berättar om kampen mot ebola

Infektionsspecialisten Arash Izadkhasti, som tidigare arbetat på akuten på ÅHS, tillbringat fyra veckor i ebolahärjade Sierra Leone tillsammans med Läkare utan gränser. Det svåraste säger han – var att åka därifrån.
– Den klassiska känslan av att lämna en katastrof. Du är överlevare från något där alla andra är kvar.
I början av september reste Arash Izadkhasti till ett ebolacenter i Sierra Leone där han tillsammans med personal på plats och övrig stab från Läkare utan gränser tog hand om smittade patienter.
– Vi tog prover, tolkade resultat, gav dem mat och dryck och behandlade dem för andra infektioner samt lindrade smärta och ångest. Man behandlar inte ebola, utan man behandlar symtomen. Man minskar samtidigt riskerna för smittspridning genom att isolera dem.
Centret har varit öppet sedan slutet av juni och har tagit emot hundratals patienter. Läkare utan gränser var vid tiden den enda enhet som drev ebolacenter i just den regionen. Arash berättar att trycket var stort.
– Dagligen tackade vi nej till patienter.
Arbetet tog aldrig slut. Alltid fanns något som behövde göras. Arash och hans kollegor arbetade först i ett mindre team från åtta på morgonen till tio på kvällen. De fick sedan förstärkning och började arbeta i tvåskiftesarbete. Under de lediga timmarna försökte Arash sova, läsa, lyssna på musik, följa med nyheterna och prata med familj och vänner hemma i Sverige.
– Men ebolatankarna lämnade inte en.
Arbetet var både fysiskt och psykiskt utmanande. Och utmattande.
– Det var jobbigt att hålla kroppen tillräckligt hydrerad, eftersom man svettades väldigt mycket. Det var svårt att hålla sig pigg. Psykiskt mest utmanande var nog den lite lätt höga stressen under så lång tid. Men också att lämna stället och åka därifrån. Det var en känsla av ofärdigt arbete. Den klassiska känslan av att lämna en katastrof, du är överlevare från något där alla andra är kvar.
Kampen mot ebola, som krävt minst 8 400 dödsoffer, ger resultat. Nu ser det ut som att en vändpunkt i kampen mot ebolaepidemin i Västafrika äntligen nåtts.
FN:s sändebud David Nabarro säger att det är möjligt att man snabbt kan slå tillbaka smittan.
Världshälsoorganisationen WHO uppger att antalet nya fall minskar i Guinea, Sierra Leone och Liberia – alltså de länder som drabbats värst av smittan.
Läs mer i papperstidningen!

Heidi Hendersson