DELA

Tårtan är serverad

En blodtörstig tiger, en vildvuxen djungel, en glad groda, ett pampigt isslott och en kockande indier i sitt kök – säg det motiv som inte kan förvandlas till tårta.
Det och mycket annat osannolikt fick tårtdekoratör Åsa Mattsson beskåda under helgens internationella tårtmässa Sugar Craft and Decorating Show i Birmingham, England.
– Rena rama julafton för tårtnördar som mig!
Hela tebrickan på bilden är en tårta!
– Jag har alltid varit intresserad av tårtor. Men för drygt två år sedan skulle jag göra en tårta till mitt barnbarn och efter det började det bli mer allvar.
Åsa Mattsson startade tårtdekorationsaffär och har sedan dess hunnit besöka flera tårtmässor i Sverige, men det här var första gången hon var på en så här stor mässa.
– Det var enormt! Tusentals människor och nästan lika många tårtor. Och vilka tårtor sen! Man skulle ha behövt hakband, säger hon och skakar imponerat på huvudet.
– Man gick omkring och bara gapade.
Den tårta som sitter starkast kvar i hennes minne var en stor, maffig tårta som föreställde en tiger och som var så stor att den bars in på bår.
– Den var helt wow. Visst, vissa tårtor är inte så svåra att göra, men det tar väldigt lång tid ändå.


Stabbiga mästerverk
I England har man en mycket stark tårtkultur och lägger stor vikt vid hur särskilt bröllopstårtor och tårtor till andra stora begivenheter ser ut.
– Jag pratade med några engelska damer och de berättade att det är väldigt viktigt hur också en vanlig födelsedagstårta ser ut. Sådana tårtor som vi vanligen gör här, med lite grädde och sylt eller bär, sådana gör man kanske till vardags. Men absolut inte till fest. Då ska det vara stabbiga frukttårtor som man spritsar och dekorerar och utsirar på alla tänkbara och otänkbara sätt med marsipan, sirliga sockerblommor på ståltråd och grejer.
– Det är väldigt vackert – det är verkliga konstnärer som gör de här tårtorna.


Gräddtårta svårarbetad
Att man använder en stadig frukttårta som bas gör det naturligtvis lättare att trolla fram de konstverk man gärna stoltserar med.
– En frukttårta ska gärna stå och mogna nån dag, den blir bara bättre av det. Det kan man ju inte direkt säga om gräddtårtor och därför är de så klart mer svårarbetade.
På mässan ordnades demonstrationer av tårtkonstnärer, work shoppar och tävlingar för intresserade. Men någon tävling deltog Åsa Mattsson inte i.
– Herregud nej, jag är ju bara amatör! Men det var väldigt lärorikt ändå. Man lär sig av att titta, vandra runt och prata med folk.


Inte bara skådebröd
Med så mycket grannlåt och färgprakt på tårtorna undrar man ju onekligen om de faktiskt också smakar nåt, eller om de mest är tänkta som ögonfröjd?
– Jodå, det var flera som bjöd på smakprov och det var jättegott. Man kan inte jämföra dem med våra tårtor, som nog är snäppet godare i mitt tycke, men det där är ju deras tradition och de är väldigt populära där.
– Och det är klart, de innehåller mycket färgämnen så det är ju inget man äter varje dag.
Även om det inte blev en tigertårta i kappsäcken kommer Åsa inte tomhänt hem från mässan.
– Jag tror jag förköpte mig på glitterfärg, säger hon och skrattar.
– Och tårtböcker. Nu ska här dekoreras.

LINA ANTMAN