DELA

Svenskt spelmonopol fall för EU-domstolen

Det svenska spelmonopolet strider mot EU-rätten, hävdar kommissionen som förra veckan beslöt dra Sverige inför EU-domstolen.

– Kommissionens beslut har knappast någon betydelse varken för Åland eller Finland i övrigt, säger EU-parlamentarikern Nils Torvalds.

Kommissionen har tröttnat på löften om en förändring som ännu inte infriats.


Beskedet om anmälan till EU-domstolen kom i torsdags.
I ett pressmeddelande skriver kommissionen att det svenska spelmonopolet på sportspel är organiserat på ett sätt som inte är konsekvent. I meddelandet påpekar man också att Sverige länge har låtit förstå att den svenska spellagen ska förändras i enlighet med EU-rätten men att det inte har gjorts.
Domstolen ska dels behandla reglerna för sportspel på nätet, dels pokerspel på nätet.
I fjol fick Sverige två månader på sig att förklara för kommissionen varför reglerna för onlinespel enligt den varken är systematiska eller konsekventa. Den dåvarande alliansregeringen svarade att den i motsats till kommissionen ansåg att den svenska regleringen är förenlig med EU-rätten.
– Fokus för spelpolitiken är en sund spelmarknad och att minimera riskerna för att människor hamnar i spelproblem, hette det i ett uttalande till TT under den förra regeringen.

Vill avskaffa monopolet
Den svenska EU-parlamentarikern.Christofer Fjellner har länge försökt avskaffa det svenska spelmonopolet eftersom det enligt honom i dag i mindre grad främjar allmännyttan och i högre grad innebär intäkter till statskassan. Nu har även EU-kommissionen genomskådat det, säger han till Expressen.se.
Enligt honom har spelmonopolet spelat ut sin roll eftersom många nätspelsbolag har gjort entré på marknaden.
Ansvarig minister i den nya regeringen Ardalan Shekarabi säger till Expressen.se att han ska påskynda arbetet med att införa ett licenssystem där privata aktörer släpps in på marknaden.
Nya Åland ringde upp EU-parlamentarikern Nils Torvalds för att få en närmare redogörelse för kommissionens beslut och svar på frågan hur kommissionens beslut påverkar det finländska och åländska spelmonopolet.
– Kommissionens beslut har knappast någon betydelse varken för Åland eller Finland i övrigt, säger han.

Det som skiljer det svenska spelmonopolet från det åländska och finländska är att Svenska spel gör mycket reklam i tv under olika idrottsevenemang samtidigt som andra spelbolag nekas inträde på den svenska spelmarknaden.
– Kommissionen upplever det som inkonsekvent att Svenska spel gör så mycket reklam för sig samtidigt som man säger sig arbeta för att förhindra spelmissbruk och spelberoende. Det hänger inte ihop, förklarar Torvalds.
Ett licenssystem skulle däremot vara lika för alla och tanken är att intäkterna från spellicenserna skulle uppväga bortfallet av Svenska spels bidrag till välgörande ändamål.
Nils Torvalds tror alltså inte att åländska Paf och Finlands motsvarighet Ray omfattas av kommissionens åtgärd.
– Visst gör de här bolagen också reklam, men i begränsad omfattning.
Men är det inte gränsfall för en reaktion på EU-nivå när närmare 10 procent av landskapets budget består av Paf-intäkter?
– Nej. Dels har landskapets budget en annan struktur än statsbudgeten, dels handlar det inte om andelen av statsbudgeten, Det handlar om att inte släppa in andra i kombination med mycket reklam. Den fajten har hållit på allt sedan 2008.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax