DELA

Sundback utmanade männen om prostitution

LAGTINGET. I gårdagens plenum frågade Barbro Sundback (S) lagtingets manliga ledamöter varför män köper sex.
– Skulle man kollektivt skuldbelägga alla kvinnor för att någon kvinna tar livet av sitt barn? kontrade en upprörd Roger Jansson (M).
Den första punkten på föredragningslistan för onsdagens plenum var godkännande av Europarådets konvention om bekämpande av människohandel. Konventionen godkändes i 2005 och ska sedan ratificeras i varje land, och Åland ska ge sitt samtycke till att Finland ingår i fördraget.
Barbro Sundback (S) sade att konventionen berör alla former av handel av män, kvinnor och barn, men att den värsta formen av människohandel är den sexuella exploateringen av kvinnor.
– Jag tycker det är problematiskt att prostitution fortfarande är legitimt men när det är fråga om människohandel menar alla att det ska förbjudas, sade Sundback.
– För att komma till roten av det onda handlar det om efterfrågan. Det är påfallande att män sällan i debatten stiger upp och kritiserar, utan det blir tyst i salen, menade hon.
Sundback bad också de manliga lagtingsledamöterna att kommentera varför män köper sex och var gränserna för den manliga sexualiteten ska dras.

”Kollektivt skuldbeläggande”
– Personligen tar jag illa upp och tar avstånd från att ledamot Sundback försöker kollektivt skuldbelägga alla män. Det finns kvinnor som tar livet av sitt barn. Skulle man kollektivt skuldbelägga alla kvinnor för det? frågade Roger Jansson (M).
– Alla mentalt friska människor motsätter sig människohandel. Prostitution är en annan sak man gärna skulle säga att alla mentalt friska människor motsätter sig, men det blir för grovt eftersom prostitution är lagligt i många länder, fortsatte Jansson, och tillade också att prostitution inom äktenskap är fullt tillåtet.
Han menade att den värsta formen av människoutnyttjande är den som riktar sig mot barn.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni