DELA

”Statsministern måste ringa upp” Roger Jansson upprörd över utebliven dialog

När man i Helsingfors säger att det inte går att föra politiska förhandlingar om det pågår en juridisk process så har man helt fel.
Det säger riksdagsman Roger Jansson, som är upprörd över att Paf-konflikten har lett till att Ålands lantråd Roger Nordlund skall förhöras misstänkt för brott.
Han säger att det finns många exempel på att man har förhandlat trots att det pågått juridiska processer. Till exempel kan en regering förhandla med EU-kommissionen samtidigt som ett ärende finns i EG-domstolen.
Det Jansson syftar på är ett uttalande av statssekreterare Risto Volanen förra veckan om att Paf-konflikten är juridisk och föremål för rättsliga utredning och därför inte kan tas upp på politisk nivå.
– Nu har man en process på gång där lantrådet misstänks för brott i sitt arbete i en politisk organisation.
– Det handlar om politik i den högre skolan när en polisanmälan mot Paf direkt leder till att lantrådet misstänks.
Roger Jansson säger att statsminister Vanhanen nu måste ta telefonen, ringa upp Nordlund och säga att ”vi måste prata”.
Men att inrikesministeriet skulle ligga bakom en order till centralkriminalpolisen att förhöra Nordlund och kansliminister Britt Lundberg vill han inte tro.

Fel historieskrivning
Sin egen roll i sammanhanget vill han inte beskriva som i Nya Ålands ledare i måndags, där det antyddes att hans agerande i riksdagen kan ha lockat inrikesminister Rajamäki att agera på ett sätt som inte gick att backa från.
– Jag ställde en fråga på riksdagens frågestund den 17 november i fjol för att få svar på vad som var olagligt med Pafs verksamhet. Man hade nämligen i Helsingfors gått ut med ett pressmeddelande samma dag att Paf måste upphöra med sin olagliga verksamhet.
– Rajamäki svarade och sade att han var beredd att föra ytterligare förhandlingar, men först ville han ha svar av landskapsregeringen vad den tänker göra för att få Paf att hålla sig till lagen.
Efter det träffades Rajamäki och finansminister Lasse Wiklöf. Wiklöf var enligt Jansson rätt entusiastisk över utsikterna att nå en lösning. Men brevet sändes iväg och landskapsregeringen svarade.
Omedelbart efter det, den 14 december, kom polisanmälan mot Paf. Inrikesministeriet ansåg att Paf bröt mot lagen när man tog emot spelare från riket på sitt internetspel.
Det är som följd av den polisanmälan som lantrådet och kansliministern skall höras av centralkriminalpolisen senare i veckan misstänka för brott mot tjänsteplikten.