DELA

Specialister sprängde 20 kilo trotyl i Eckerö

Sverigeålänningen Malin Mickelsson hittade 20 kilo trotyl från andra världskrigsminor i sin sjöbod i Eckerö Skeppsvik.
Polisen fick detonera sprängämnet med assistans av två specialister från finska försvaret.
För tre år sedan hittade Malin Mickelsson cirka 100 kilo trotyl och ett tändrör på sina ägor i Skeppsvik. Hon anmälde det till polisen som såg till att de explosiva varorna togs om hand.
– Det var min pappas morfar som tog rätt på minor som flöt omkring efter andra världskriget, och plockade ut sprängämnet, säger Malin Mickelsson.
I fjol somras hittade hon mer trotyl, ungefär 20 kilo, i en låda i sjöboden. Hon gjorde genast en ny polisanmälan, och i går tog polisen och försvarets sprängämnesexperter itu med saken.
– Det är ju inte alldeles bra att åka omkring med gammal trotyl, så det flyttades från sjöboden och sprängdes på närmaste säkra plats, säger överkommissarie Lars-Ole Styrström.

Livsfarligt
Gamla militära sprängämnen har påträffats fler gånger genom åren, berättar Lars-Ole Styrström.
– Det fanns ju trupper här både under första och andra världskriget, och förr delade folk på gamla minor och tog rätt på minkrutet. Men det är livsfarligt naturligtvis.
Malin Mickelsson är missnöjd med att det dröjde över ett år innan trotylen togs om hand.
– Inget hände när jag anmälde det. Jag fick heller inga papper på att de mottagit min anmälan, säger hon.
Först i tisdags, sedan hon påmint om saken via e-post, kontaktades hon av polisen. De meddelade att trotylen skulle hämtas nästföljande dag.
– Polisen sa att ni får inte flytta det, ni får inte röra det. Men vi har ju använt sjöboden hela tiden, och det finns permanentboende hushåll cirka 50 meter från sjöboden. Vem skulle tagit ansvaret om det hade exploderat?

Orätta händer
Eftersom Malin Mickelsson bor och arbetar i Sverige hjälpte Hammarlandsbon Anders Sjöström henne med poliskontakterna.
– Det verkar ju lite slött att det tagit så lång tid innan det hänt något. Den här årstiden är det inte så mycket folk som ser vad som händer där vid sjöbodarna, man undrar ju vad som kunnat hända om trotylen hamnat i orätta händer, säger han.
Enligt Anders Sjöström var det överkonstapel Rainer Kull som tog emot anmälan sommaren 2005. Rainer Kull har dock inget minne av det.
– Det måste ha blivit någon kommunikationsmiss, annars skulle vi ju ha tagit bort det genast. Sprängämnen är allvarliga saker, inte sitter man och rullar tummarna utan att göra något, säger han.
Detta var alltså andra gången trotyl hittades på Malin Mickelssons ägor.
Kommer man att söka av området med bombhundar eller liknande?
– Det tror jag inte. Det finns inga indikationer på att det skulle finnas mer sprängämnen där, säger Lars-Ole Styrström.