DELA

Slabbpriserna höjs inte på Vikings finska båtar

Idén om att höja slabbpriserna ombord med det dubbla nu när Viking Line sparar pengar föll inte i god jord.
Men att Gabriellas personal hotat med att gå i land om idén förverkligas stämmer inte, säger vd Mikael Backman.
I fredags fick Nya Åland t tips om att Gabriellas personal skulle ha hotat gå i land om slabbpriserna – alltså priserna på sprit, cigaretter och godis som de ombordanställda handlar skattefritt – höjs som en del av det interna resultatförbättringsprogrammet.
Det stämmer alltså inte, enligt vd Mikael Backman.
– Jag har inte hört om något hot från personalens sida. Däremot vet jag att det har varit diskussion om att höja slabbpriserna och att några e-mejl har utväxlats, men det var både fel tid och fel plats så jag avblåste det hela i torsdags, berättar han.
Det är enbart på de finskflaggade Viking-fartygen som slabben finns kvar. På de svenskflaggade har personalen endast rabatt på inköp ombord eftersom slabbinköpen blev skattepliktig förmån i Sverige 2005.

Bollas runt
Nya Åland har försökt få reda på hur regelverket för slabbförmånen ser ut i dag men har inte lyckats. Informationschef Johanna Boijer-Svahnström känner inte till det utan bollar frågan vidare till personalchef Mikaela Björkholm som berättar att slabbförmånen i praktiken är en personalrabatt som varierar mellan olika varuslag.
– Slabbförsäljningen är ju en gammal tradition från segelsjöfartens tid. På de svenskflaggade fartygen är rabatten 20 procent och på de finskflaggade fastställs rabatterna av taxfreeavdelningen.
När Nya Åland vill veta hur slabbsystemet ser ut ombeds vi kontakta taxfreeavdelningens chef Calle Mörn.som bad att få ringa upp efter att ha talat med personalchefen.
Johanna Boijer-Svahnström ringer tillbaka efter en stund.
– Det finns tydligen en intern policy som säger att vi inte ger ut de här uppgifterna, lyder hennes besked.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax