DELA

Sjöfolket vinner stort med stark svensk krona

De ålänningar som jobbar på svenskflaggade fartyg får över 20 procent mera i handen än för ett par år sedan.
Den starka kronkursen gillas av både anställda och redare.
Då passagerarfärjorna för ett par år sedan bytte till blågult i aktern var euron stark och kronan svag. De anställda ombord fick finna sig att lönen försämrades ordentligt.
I dag är kronan stark och euron svag och lönesituationen helt annorlunda.
– Det är mycket, mycket bättre. Det är över 20 procent bättre, säger Ilkka Pekkinen, klubbordförande för Viking Lines sjöanställda.
– Det märks också. Personalen trivs och stannar nu längre på arbetsplatsen, vi har betydligt färre byten sedan kronan blev stark.
Var ungefär går gränsen för att lönen skall vara bra eller dålig?
– Den går vid 9,3. Just nu är den 8,37, det ser bra ut.
Är de anställda ombord experter på valutakursen just nu?
– Jodå, alla kollar den dagligen.
Björn Blomqvist, vd för Rederiaktiebolaget Eckerö, får frågan om också arbetsgivaren är nöjd med valutasituationen svarar han att det beror på vilket scenario man utgår i från.
– Det är naturligtvis glädjande att våra anställda nu är glada över lönerna, de är ju med och delar riskerna om kronan försvagas igen. Kronkursen kommer ju alltid att variera, säger koncerndirektören.
– Det är också positivt för oss i övrigt och totalt sett med en stark krona. Ju starkare krona desto bättre eftersom vi har mera intäkter i kronor än utgifter. Men, som svar på den följdfråga som jag vet att kommer, visst skulle vi ha lägre lönekostnader i dag om vi hade en finsk flagga i aktern.
Blomqvist säger att man alltid kan tänka sig ett scenario som är optimalt anpassade till rådande valutakurser.
– Men vi sade det då vi flaggade ut och jag säger det igen: Vi är inte ute efter någon kortsiktig spekulation. Vi vill jämna ut strömmarna på lång sikt för att uppnå minsta möjliga fluktuationer. Vi lever och konkurrerar ju i Sverige.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax