DELA

Sjödagsspelning i sommarvärme

Stämningsfull popmusik spred sig över sjökvarteret i fredags kväll när åländska Peter Hägerstrand spelade på hemmaplan.
I sjökvarteret i Mariehamn hade många samlats på fredagskvällen för att lyssna till Peter Hägerstrand som spelade låtar från sin nya skiva tillsammans med sitt band. I torsdags sade Hägerstrand till Nya Åland att han hoppades på bifall från vädergudarna under spelningen. Och vädergudarna måste ha lyssnat. En strålande sol sprider en behaglig värme över sjödagarna och alla bord, både på Pub Niska och de som är utställda runt dansgolvet, är fullsatta. Folk njuter av mat, öl i plastglas och så musiken. Längs bryggan spatserar besökare omkring och spanar in de ståtliga fartygen som ligger förtöjda där. Stämningen är avslappnad, precis som det brukar vara på sjödagarna.


Tveksamma till dans
Klockan åtta på kvällen stiger Peter Hägerstrand upp på scenen och börjar spela sin poppiga musik på svenska. Publiken är dock inte så dansglad som han hade önskat. Flera gånger ber han dem komma närmare scenen men få hörsammar hans uppmaningar. Men publiken uppskattar uppenbart musiken ändå och gungar gärna i takt med musiken och applåderar högljutt efter varje låt.


Fina texter
En som faktiskt vågar sig ut på dansgiolvet är Monica Hägerstrand-Selander, syster till kvällens artist.
Vad tycker du om kvällens spelning?
– Det är jättefint, men som musiker är det ju roligt om folk är uppe och dansar. Å andra sidan har han fina texter så folk kanske lyssnar mer på dem nu när de sitter ner, säger hon.
Hon säger att Peter tycker det är kul att spela på hemmaplan men att det säkert också är lite nervöst.
Av den eventuella nervositeten syns dock inte mycket, Peter Hägerstrand verkar trivas utmärkt på scenen tillsammans med sitt band och sin röda elgitarr.

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax