DELA

Sannolikt världens äldsta champagne

Om champagnen verkligen är från slutet av 1700-talet är fyndet unikt. Vinsamlare världen över kommer dock inte att få tillgång till dessa dyrbara droppar, eftersom flaskorna är landskapsregeringens egendom.
– Fyndet går inte att mäta i pengar, men det är fullständigt unikt, säger marinarkeolog Marcus Lindholm.

Se video från bärgningen:
Här tas världens äldsta champagne upp

Se bildspel från bärgningen:
Bildspel

Lagstiftningen säger att vrak äldre än 100 år är en fornlämning som tillhör landskapet Åland. Det är alltså landskapsregeringen som äger vraket och champagneflaskorna kan därför inte gå ut till försäljning. Därför är det svårt att värdera dem i pengar, eftersom de inte har något marknadsvärde. Enligt tidningen Åland är flaskorna värda minst 50.000 euro styck.
– Fyndet går inte att mäta i pengar, men det har så klart ett stort vetenskapligt värde, säger marinarkeolog Marcus Lindholm.
Vad kommer att hända med vraket?
– Vi får undersöka vad vi kan och bör göra. Vrak som hittats i Stockholms skärgård har lämnats orörda som delar av en dykpark. Men det kan jag säga säkert att det inte blir tal om någon bärgning. Vraket kommer inte att bli något nytt Vasamuseum.
Flaskorna då? Hamnar de på museum?
– Om vi har råd att konservera dem så gör vi det, eller också kommer de att ligga kvar där nere.


Snäv tidsram
Enligt Marcus Lindholm finns goda möjligheter att identifiera fartyget, eftersom alla fartyg som åkte genom Öresund under 1780-talet dokumenterades i den så kallade Öresundstullen.
– Jag hoppas att vi får möjlighet att undersöka det, eftersom man kan få en mycket detaljerad förteckning om den finns med i deras register, säger han.
Det finns också en ganska snäv tidsram att hålla sig till när det gäller att tidsbestämma vraket, eftersom champagnen är från tidigast 1782. Fartyget kan inte heller ha lämnat Frankrike senare än 1788, eftersom revolutionen som bröt ut året efter stoppade all handelstrafik. Champagnen och dess kondition ska säkerställas av experter och kan man bevisa att den är från 1700-talet är fyndet unikt.
– I dagsläget tyder allt på att det är världens äldsta champagne man har hittat, säger Marcus Lindholm.
Landskapsantikvarie Viveka Löndahl på museibyrån är väldigt glad åt vrakfyndet.
– Det är jätteroligt att de har hittat det. Det är unikt att hitta ett så välbevarat vrak. Nu ska vi ägna oss åt att undersöka och identifiera skeppet.
Var det okej att öppna champagneflaskan?
Christian Ekström hade tillstånd att ta upp och öppna en flaska. Men annars får man absolut inte röra vrakfynd.
Vad betyder det här för Åland?
– Det är häftigt, absolut. Det väcker inte bara sensation på hemmplan utan även i vår omvärld.
Näringsminister Torbjörn Eliasson (c) tycker att fyndet är väldigt intressant.
– De ska väl undersöka champagnen och se om det är äkta vara, vilket det förmodlingen är, och det är en jättegrej i så fall. Det kommer att ge Åland enorm uppmärksamhet, säger han.

Bärnstensfärgad och smakrik
Nyans vinexpert sommelieren Ella Grüssner Cromwell-Morgan har provsmakat champagnen.
– Det var helt fantastiskt. Magiskt, som en saga! Det var en alldeles jättevanlig dag i övrigt och så ringde Christian och bad mig analysera ett vin. Jag gör det ganska ofta, så jag blev väldigt förvånad när han kom med en flaska från 1700-talet, berättar hon.
Hon var beredd på att champagnen inte skulle smaka bra, med tanke på alla år den legat nere på sjöbottnen, men till hennes förvåning hade alla smaker bevarats och utvecklats. Sötma och syra fanns kvar i champagnen fast det brukar kunna försvinna efter några år.
– Champagnen var bärnstensfärgad och fullspäckad med aromer. Det hade en kraftig smak av tobaksblad, torkad frukt och russin och jag kunde känna ekfatslagringen tydligt. Det var tungt med mycket smak, lite som när man gör mjöd hemma. Det var som att sitta i en läderfåtölj och röka en cigarr, säger hon.
Hon är glad att Christian Ekström kontaktade henne så att hon fick uppleva drycken.
– Jag går runt och nyper mig i armen och säger till mig själv att det har hänt på riktigt. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Linnea Friman

Se video från bärgningen:
Här tas världens äldsta champagne upp

Se bildspel från bärgningen:
Bildspel