DELA

Så ska våldtäkter på färjor minska

Åland är med på flera sätt i ett nytt EU-projekt där ett av målen är att minska antalet våldtäkter ombord på kryssningsfärjorna.
Överkonsumtionen av alkohol är i fokus.
Citypolisen i Stockholm har tagit initiativ till projektet som inleddes i maj. I september gick startskottet för det praktiska arbetet som går ut på att förebygga brott, bland dem våldtäkter, ombord på fartygen som trafikerar Östersjön.
För ett par år sedan märkte Stockholmspolisen att antalet våldtäktsanmälningar bland unga kryssningsresenärer ökade. Fallen är svåra att utreda på grund av att misstänkt förövare och offer kanske bor i olika länder och lagstiftningen kan vara olika i länderna.
Nu har alltså polisen i Sverige, Finland, Estland och Åland samt organisationen STAD (Stockholm förebygger alkohol och drogproblem) börjat arbeta tillsammans med rederierna för att få bukt med främst våldtäkter men också med andra brott som sker ombord.


Många till Ålandspolisen
Varje år får Ålands polisdistrikt i genomsnitt tio våldtäktsanmälningar från kryssningsfartygen. Inte för att personerna bor på Åland, utan helt enkelt därför att anmälningen görs och personerna tas om hand i närmaste hamn efter det misstänkta brottet.
För det mesta är det Åland eftersom alla fartyg tar i land både på tur- och returresan oberoende av var resan börjat.
Polismästare Camilla Hägglund har varit med i samarbetsprojektet ända från starten. För en tid sedan kom projektledare Olof Brattwall tillsammans med en annan polis från Citypolisen till Åland för att starta arbetet (se faktaruta).
– Vi hoppas att åtgärderna bidrar till att antalet våldtäktsanmälningar sjunker. För Ålands polismyndighet är tio våldtäktsanmälningar per år mycket, säger hon.
Om man tillsammans lyckas förebygga åtminstone några av fallen är mycket vunnet.
– Den som annars skulle ha utsatts för brott slipper lida. Det är naturligtvis det allra viktigaste, understryker hon.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax