DELA

Så säljs strandhus åt folk utan hembygdsrätt

Nybyggda fritidshus nära stranden i Brändö Baggholma, med bryggor ända ner till vattnet, har köpts av personer som saknar jordförvärvsrätt.
Det är möjligt tack vare att husen har sålts i aktiebolagsform, säger kommundirektör John Wrede.
Fotografierna visar en del av de fristående villorna som är sammanbyggda via garage. Sammanlagt finns det fyra sådana hus i rad, och en bit längre bort har ytterligare fyra fristående hus byggts utan garage mellan.
Alla de fyra förstnämnda husen är sålda. Av de nyare husen är ett sålt och tre osålda. Båda husgrupperna ägs av två olika fastighets- eller bostadsaktiebolag.
– Konceptet är att sälja aktiebostäder åt alla som är intresserade. I de här fallen har husen sålts som fritidshus åt utomålänningar, berättar kommundirektör John Wrede.

Minst 30 meter
I fjol skrev Nya Åland om husen i flera omgångar. Kommunen, som planerade området, hade fått planeringspengar av landskapet eftersom det handlade om fast bosättning, men landskapsregeringen gav inga pengar för planering av strandtomterna eftersom sådana tomter inte kan köpas av personer utan hembygdsrätt.
Kommunen bad landskapsregeringen ompröva beslutet, men det blev nej igen med motiveringen att praxis har varit att avståndet till vattnet bör vara minst 30 meter för att tomten inte ska klassas som strandtomt.
Landskapsregeringen ansåg alltså att den 10 meter breda remsan mellan husen och stranden var för smal, och kommunen fick inte heller tillstånd att planera bastu och brygga för varje hus vid stranden eftersom kravet var att ett ”permanent parkområde” skulle finnas mellan husen och vattnet.

Var det tänkt så här?
Sedan har inget hörts om ärendet – förrän Nya Åland nyligen fick fotona av de färdiga husen tillsammans med frågan: Var det så här som landskapsregeringen hade tänkt sig det hela, och är resultatet förenligt med jordförvärvslagen?
John Wrede säger att området var tänkt för fast bosättning från början, men att de som har köpt aktier i bostadsbolagen – och som i praktiken äger husen – är personer som saknar hembygdsrätt.
– Aktier får ju vem som helst köpa. För kommunen är det bästa möjliga att ha folk som bor i husen året runt och det nästbästa är att ha folk som är här ganska ofta även om de inte bor här. De som har köpt aktiehusen är här alla veckoslut, de har så kännspaka bilar att man känner igen dem.

Tillåtet med bryggor
Och bryggorna som inte fick byggas enligt landskapsregeringens beslut?
– Aktiebolaget äger marken ända ner till stranden och då får man också bygga bryggor.
Har kommunen varit i kontakt med landskapsregeringen och kollat att det här är förenligt med jordförvärvslagen?
– Inte desto mera.
Är det att tänja på jordförvärvslagen att göra så här?
– När det handlar om boende i skärgården så borde det finnas möjlighet att inom planerat område sälja strandtomter, förutsatt att folk flyttar hit.

”Ger liv åt bygden”
Men nu handlar det ju om fritidsboende vid strand?
– Vi kan inte sälja ut skärgården ens på hundra år, det finns oerhört många strandkilometer. Det finns många i Brändö som skulle vilja sälja tomter mera fritt. Tänk på att en strandtomt i Iniö eller Houtskär kostar 100.000 euro, men här får man bara 10.000 euro om man säljer.
”Sommargästerna ger åtminstone liv åt bygden”, säger han.
– De efterfrågar service och köper tjänster. Det är så få som flyttar till skärgården i dag, utvecklingen är den samma i alla skärgårdskommuner och det gäller att försöka hitta olika lösningar. Men jag tycker att det ska ske planerat, inte släppas fritt.

Skärpt praxis?
Han tycker sig se att praxis skärpts i och med den sittande landskapsregeringen.
– Om det blir en skärpning av bestämmelserna så är det definitivt illa för Brändö.
Och om praxis gällande aktiehusköp vid stränder skärps, vad tycker du om det?
– Personligen tycker jag inte att det är bra. Att ombilda ägandet i aktiebolagsform är visserligen krångligt, men det är en möjlighet.
I nästa nummer intervjuas ansvariga ministern Roger Eriksson (Lib) och Centerns ordförande Veronica Thörnroos – också hon landskapsregeringsledamot, vice ordförande i kommunstyrelsen i Brändö och dessutom gift med Jan-Tore Thörnroos som tillsammans med sina bröder äger byggbolaget som uppfört husen.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax