DELA
© Nya Åland

Så kan Bomarsundscenter se ut

Nu har besökscentret i Bomarsund fått både en plats och utseende. Om allt går som planerat skall dörrarna till det 880 kvadratmeter stora besökscentret slås upp sommaren 2010.
– Arkitekturen skall passa ihop med historien, säger Niklas Sandås, en av arkitekterna bakom bygget.
Besökscentret får ett café, en utställningslokal, ett auditorium som rymmer cirka 60 personer, museishop och personalutrymmen. Dessutom skall centret ligga nära stranden och vattnet.
– Närheten till huvudfästet är viktigt. Vi vill att besökarna skall blicka ut över huvudfästet då de är i besökscentret. Samtidigt vill vi att området skall bli en plats för rekreation, därför har också närheten till vattnet varit viktigt, säger Claudia Auer som tillsammans med Niklas Sandås har arkitektbyrån Auer & Sandås i Esbo.

Introduktion
Tidsschemat är stramt. I vår skall ritningarna vara helt klara och nästa höst börjar man bygga. Ett år senare skall projektet som finansieras av EU-pengar vara klart.
– Vi har fått mycket kritik för att man inte lägger märke till Bomarsund och fästningsområdet. Det vill vi avhjälpa nu, säger museibyråns projektledare Graham Robins.
Sett uppifrån påminner besökscentret om en av de sexkantiga stenarna i fästningen. I en av längorna finns personalutrymmen, i den andra längan finns utställningsområdet. En axel leder ut mot café och strand och i mitten finns auditoriet och plats för bland annat museishop.
– Besökscentret skall vara både den fysiska och mentala ingången till historien, säger Niklas Sandås.
– Det skall vara startpunkten och en god introduktion som ger förståelse för hur det en gång såg ut, säger Graham Robins.

Parkering
Centret skall lyfta fram fyra olika stora händelser med platsen: Hur Åland blev en del av det ryska imperiet, byggtiden och hur det åländska samhället påverkades, slaget och slutligen demilitariseringen. Utställningslokalen blir sammanlagt 350 kvadratmeter och hela centrets byggnadsyta är 880 kvadratmeter.
Budgeten ligger på 2.85 miljoner euro. Då ingår också parkeringen som skall anläggas strax intill.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax