DELA

Restaurangerna skriker efter åländsk fisk

Abborren på din restaurangtallrik kan lika gärna vara norsk havsabborre som vanlig åländsk. Periodvis har restaurangerna svårt att få tag på åländsk fisk, och väljer i stället att importera.
Det är ett gissel att få tag på färsk fisk på Åland. Till och med abborren, som många restauranggäster kanske tar för givet att är åländsk, är ofta importerad havsabborre.
Bristen på åländsk fisk beror på flera olika saker. Den största anledningen är att fiskerinäringen är så småskalig på Åland.
– Det är ett småskaligt, arbetsintensivt arbete som är svårt att försörja sig på, säger Fredrik Lundberg vid Ålands fiskare.
Dessutom råder det periodvis stor fiskbrist i vattnen. Det är även billigare för restaurangerna att importera än att köpa inhemsk fisk.
– På våren finns det mycket abborre och då brukar vi frysa in. Men det går åt direkt, vi skulle kunna frysa in mer bara vi fick in, säger Tobias Verho på Fiskkojan.
– Vi serverar ungefär hälften utländsk fisk och hälften åländsk, säger Björn Ekstrand på restaurang Indigo. Våra lunchmenyer är ju så billiga att vi måste köpa in billigare fisk för att hålla budget.

Stor export
Ytterligare en anledning till att restaurangerna serverar utländsk fisk är att en stor del av den åländska fisken exporteras.
– Om all fjällfisk som fiskades i åländska vatten inte skulle exporteras bort skulle den räcka bra, säger Fredrik Lundberg. Men fastlandet är ju den största kunden.
Enligt Chipsters vd Timo Vetriö försöker man serva de lokala restaurangerna så gott det går. Men får de inga förhandsbeställningar kan de inte spara på fisken.
– Vi kan inte sitta och vänta på att folk ska ringa, fisk är ju en färskvara. Får vi in stora partier så fryser vi in och säljer till fastlandet, säger Timo Vetriö.
Han tycker att restaurangerna borde anpassa sina menyer efter vilken fisk som finns att få tag på.
– De kan inte ha samma fisk på menyn varje dag, på somrarna är det helt enkelt dåligt med abborre, säger Vetriö.

Variation
På Nautical har man lyckats hålla sig till i princip enbart åländsk fisk, för variationens skull serverar man dock svensk fjällröding.
– Men det har inte varit utan ansträngning, det har varit kris på abborre i sommar. Vi har fått ringa till alla fiskare som finns för att få tag på abbore, säger kökschef Johan Gröndahl. Man måste vara ute i god tid.
På restaurang Arkipelag köper man in den fisk som inte finns i våra vatten, hälleflundra, torsk och sej. Även där har man fått kämpa för att få tag på abborre.
Den fisk som främst importeras är den norska laxen eftersom lax i princip har varit obefintlig i våra egna vatten. Dessutom är den billigare.
Men den inhemska laxen har i år så smått börja dyka upp igen. På Knorring serverar man faktiskt enbart åländsk lax. Men den är fortfarande en sällsynt lyxvara och samma sak gäller torsken.
– Jag fick faktiskt in en åländsk torsk i går och det var unikt, säger Björn Ekstrand på Indigo.

Onödigt importera
Kim Harju-Jeanty, kökschef på Knorring tycker inte att det finns någon anledning att importera fisk.
– Jag provade en gång men det blev för dyrt. Och jag har aldrig varit med om att det skulle vara helt slut på åländsk fisk, säger Harju- Jeanty.
Fredrik Lundberg hoppas på en trendvändning. Han upplever att folk blir mer och mer medvetna om vad de äter och frågar oftare efter åländsk fisk på restaurangerna.
– Om efterfrågan och intresset från allmänheten ökar så höjs fiskpriserna. Då skulle fler bli intresserade av att syssla med fiske mer storskaligt.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax