DELA

Råndömd tog tillbaka överklagan

I dag skulle den råndömde Raul Munoz Poblete ha fått sin dom efter att han överklagat i Svea hovrätt.
Men han har återkallat sin överklagan – och accepterar tingsrättens dom på fem års fängelse för medverkan i Ålandsbanken-rånet 2006.
Raul Munoz Pobletes advokat Henrik Olsson Lilja, som också förde den åtalades talan i tingsrätten, understryker att hans klient inte anser sig vara skyldig till det han dömdes för.
Men bevismaterialet, och det faktum att hovrätten inte släppt honom ur häktet i väntan på domen, kan ha bidragit till att han väljer att avbryta rättsprocessen. Det betyder att han aldrig får veta vad hovrätten skulle ha kommit fram till. Men domen kunde ha blivit hårdare än det femåriga fängelsestraff och det skadestånd som tingsrätten utdömde i somras.
När Munoz Poblete överklagade i Svea hovrätt lämnade åklagaren Krister Petersson in en anslutningsöverklagan. Han ville se ett längre fängelsestraff än vad tingsrätten gav.


15 miljoner i byte
Tingsrätten dömde Munoz Poblete för medverkan i värdetransportrånet mot Ålandsbanken den 10 augusti 2006, då beväpnade och maskerade gärningsmän tog sig in en banklokal med cirka 15 miljoner kronor som skulle föras till Sverige.
Den åtalade har hela tiden hävdat att han inte var med om rånet, och att han inte visste att gärningsmännen skulle råna en bank.
Han har medgett att han blivit ombedd att fixa en flyktbil och en båt som skulle användas på Åland, och att han befann sig på Åland när brottet begicks. Men han har aldrig namngett sina uppdragsgivare.
Det viktigaste beviset mot honom var blodspåren som lämnades på brottsplatsen och längs flyktvägen. Tack vare dem kunde polisen säkra dna-spår som matchade Munoz Pobletes på en skruvmejsel och en sportväska som gärningsmännen lämnade efter sig i banklokalen, och i en personbil som rånarna lämnade längs vägen.
Raul Munoz Pobletes förklaring var att han gärningsmännen hade använt hans utrustning och att blodet i bilen kan ha kommit dit när han använde den vid ett inbrott i Sverige tidigare samma år. Bilen, som hade svenska registerskyltar, var stulen i Norge.


Telefonkontakter
Tidigare i år fälldes en annan svensk medborgare, Benny Söderblom, för inblandning i rånet. Svea hovrätt ansåg att han var med och planerade rånet och hjälpte gärningsmännen gömma sig på Hummelviks camping i Eckerö, där han hade en husvagn. Mycket av det bevismaterial som användes då fanns med också i den här rättegången. Det handlade om hur mobiltelefoner med kontantkort använts på Åland och i Sverige före och efter rånet.
Åklagaren har med hjälp av den kartläggningen försökt övertyga rätten om att Munoz Poblete och Benny Söderblom hade täta telefonkontakter tiden före rånet.


Fick ”skadestånd”
Munoz Poblete fick ta del av rånbytet i flera omgångar, enligt hans eget vittnesmål i tingsrätten. Först fick han betalt för att förse gärningsmännen med flyktbilen och en båt (som aldrig hittats). Sedan fick han pengar på campingplatsen dagarna efter rånet, och till sist fick han det som han kallade ”skadestånd” av rånarna för att de inte hade satt eld på flyktbilen så som man hade kommit överens om.
Totalt skall det har rört sig om 650.000 kronor.
Raul Munoz Poblete flydde sedan till Spanien, där han höll sig undan tills han i våras greps med ett falskt id-kort i en trafikkontroll i Marbella. Han fördes till Sverige och har suttit häktad sedan dess. Efter ett skämt om hur lätt det skulle vara att rymma från rättssalen var han dessutom kedjad när han fördes till och från behandlingarna i tingsrätten och hovrätten.


Färdigbehandlat
Åtalet mot Munoz Poblete är nu färdigbehandlat i rättssystemet. Eftersom Krister Petersson lämnade in en anslutningsöverklagan så förföll också den när Munoz Poblete nöjde sig med tingsrättens dom.
Förutom fem års ovillkorligt fängelse skall den dömde betala drygt 1,5 miljoner euro plus ränta till Ålands ömsesidigas försäkringsbolag och Ålandsbanken. Utöver det skall Ålandsbankens personal som utsattes för rånet få skadestånd.
Benny Söderblom, som friades i tingsrätten men sedan dömdes till två års fängelse i hovrätten, har överklagat till högsta domstolen. Innan den bestämt om ärendet skall tas upp till behandling behöver han inte avtjäna sitt straff.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax