DELA

Praktiskt nytta via nytt samarbetsprojekt Budget: 560.000 euro

Många åländska it-företag, turister och bofasta kommer att ha nytta av det jätteprojekt som landskapets näringsavdelning fattade beslut om i går.
Projektägare är Högskolan på Åland och budgeten går på 560.000 euro. 
Projektet går under namnet Nya interaktiva media (NIM) på Åland. Högskolan på Åland berättar mera om projektet vid en presskonferens i dag.

Blir projektledare
Det är inget litet projekt, förklarar Brittmari Wikström som tillfälligt byter jobb från enhetschef för Öppna högskolan till ledare för det nya projektet.
– Allt är förstås relativt, men inte är det frågan om några småpengar. Jag tror faktiskt att vi kan åstadkomma mera för pengarna än det kostar. Om vi får det här att fungera, vilket vi tror att vi gör, blir det ett jättelyft för Åland, säger hon.
Projektets huvudsakliga mål är att för det första förbättra servicenivån inom besöksnäringen med hjälp av moderna teknologier, media, kommunikation, interaktiva verktyg med mera, och för det andra utveckla produktionen av sådana offentliga tjänster som inte förutsätter personlig närvaro.
Viktigast av allt är ändå att på Åland åstadkomma ett brett kunnande om nya interaktiva media samt om nya tjänster och nya affärsmodeller, säger hon.

Ger exempel
Det här låter inte alltför lättbegripligt, så Brittmari Wikström ger exempel.
–Säg till exempel att du när du kommer med båten till en gästhamn får ett mess till din mobiltelefon. Via messet får du reda på var det finns ledig plats och hur du ska navigera dit.
Ett annat exempel kunde vara att meddela tentresultat åt studerande.
– I stället för att ringa hit och fråga så kunde du prenumerera på tentservice i telefonen.
Så egentligen handlar det om att utveckla praktiska saker som underlättar vardagen för användarna.
– Men projektet handlar om att höja kunskapsnivån specifikt när det gäller värdeskapande tjänster så att det, när projektet är slut, finns kunskap på Åland om hur man gör när man utvecklar tjänsterna – och om hur man kan ta betalt för dem.

Ska annonsera
Peter Strandvik, prorektor vid handelsläroverket, är utsedd till projektanalytiker och -utvecklare.
Projektet utförs av Högskolan på Åland i samarbete med Institute for Advanced Management Systems Research (IAMSR) vid Åbo Akademi och ska vara slutfört i juni 2008.
– Nu ska vi annonsera efter folk som vill vara med och utveckla tjänster och folk som vill ha tjänster utvecklade. I projektet ingår inte att göra färdiga tjänster utan mera om att ta fram prototyper. Det viktiga är nu att få igång processen kring värdeskapande tjänster, säger projektledaren.
Flera personer ska anställas så småningom.