DELA

Polisen kan spåra sextrakasserare

Ett fåtal fall av gromning anmäls till den åländska polisen per år, men kommissarie Olof Lindqvist tror att det finns ett mörkertal.
Polisen har metoder för att spåra förövaren via datorn.
– Vi har kunskap och verktyg att komma åt informationen.
Fallet med de två flickor som kontaktades av en vuxen man som gav dem sexuella förslag är inte en engångsföreteelse. Kriminalkommissarie Olof Lindqvist säger att man får in 1-5 anmälningar i året.
– Det förekommer förmodligen oftare, men vi får inte in någon anmälan.
När polisen får in en anmälan försöker man härleda var förövaren kommer ifrån.
– I de flesta fall är det någon utanför Åland, mest Sverige på grund av språket. Men det är internationellt utbrett.
Om förövaren lokaliseras till exempelvis Sverige begär man hjälp från den svenska polisen.


Anmäl!
Det Lindqvist betonar är att man ska anmäla om man får vetskap om någon som sysslar med gromning, som det kallas när man ger sexuella inviter till barn.
– Det är viktigt att vi tillsammans med Centralkriminalpolisen och utländsk polis kan komma åt personen. Men det förekommer förmodligen också på Åland. Vi är varken bättre eller sämre här. Åland är en del av världen.
Polisen kan sedan spåra förövaren via datorn.
Ska man låta datorn stå på eller skriva ut något för att inte förstöra bevisen?
– Man ska inte försöka radera hårdskivan och man kan skriva ut konversationen, men vi har kunskap och verktyg att komma åt informationen ändå.
Lindqvist säger att det kan ligga annan brottslighet mot barn bakom förslagen.
– Det förekommer att det blir ett rent fysiskt övergrepp. Och om man övertalas att klä av sig framför kameran riskerar man att det kommer ut på nätet. De som begär detta sparar bilderna och sprider det till andra likasinnade. Det finns ett väldigt intresse för barnpornografi över huvud taget.

NINA SMEDS