DELA

Permitteras efter 24 år inom sjukvården

Kjell Sjöblom, 60, arbetar i centralköket på ÅHS och fick i förra veckan hem det brev som varslar om permittering i september. Han ifrågasätter logiken bakom landskapsregeringens sätt att spara pengar.
– Vad händer? Har man alls rett ut vem som drabbas hårdast?
Information om läget har under hösten och våren nått Kjell Sjöblom liksom de övriga anställda på Ålands hälso- och sjukvård från pressen och ÅHS förvaltning. Inga diskussioner har förts mellan landskapsregeringen och personalen utan meddelandet i det brev Kjell fick från posten i förra veckan konstaterade kallt att sparkravet inte kan ”genomföras genom frivilliga sparåtgärder”.
Det betyder att Kjell är en av dem som därför kan komma att permitteras.
– Jag kan inte sätta ord på det, säger Kjell om känslan när han öppnade kuvertet.
– Jag ser det som ett milt hot, man har bara två alternativ.


Drabbas
Kjell, 60 år från Mariehamn, har arbetat inom den åländska sjukvården i 24 år. I dag är han biträdande kostchef på ÅHS och är för tillfället på semester.
Kjell har tillsammans med fyra av 26 kollegor i centralköket nyligen blivit meddelad om att han ska permitteras under fyra dagar i höst.
För Kjell liksom övrig personal stod valet mellan permittering och att ta ut ledig tid i stället för semesterpenning. Det senare är det alternativ som beskrivs som en frivillig sparåtgärd.
Oavsett val drabbas alla ekonomiskt på något sätt.
– Jag valde att bli permitterad. Jag har nämligen redan jobbat in alla dagar, så jag kan ta ut dessa som kompledigt under permitteringen. Men det är detta jag menar. Vad är det vi egentligen sparar in på?
Läs mer i papperstidningen.

Cecilia Lindvall