DELA

På spaning efter energitjuvar

I dag är det den stora elspardagen. För att dra vårt strå till stacken utsatte vi vårt snart 16 år gamla tidningshus för en närgången energigranskning.
Stadens elchef Cai-Eric Ekström ledde spaningen efter energitjuvar.
Utrustad med en elmätare dök Cai-Eric Ekström upp på redaktionen i går, strax innan han skulle försvinna ner i Bergskyddet på den stora beredskapsövningen som ordnas just nu. Temat är, som Nya Åland berättat tidigare, hur Åland skulle klara sig om elektriciteten slogs ut för en lång tid.
För att få veta hur mycket el ålänningarna frivilligt kan spara uppmanar landskapsregeringen, staden, Ålands elandelslag och Kraftnät Åland alla att att anstränga sig särskilt hela dagen i dag och fram till midnatt.
Men det är bra att spara el också på längre sikt, och därför gjorde vi rundvandringen i huset.


Bildskärmar ofta bovar
Datorernas bildskärmar och alla lamporna i tidningshuset är de största energislukarna.
– Ett råd är att stänga av bildskärmen när den inte används. Det räcker inte att den stänger av sig själv, man ska trycka av den på knappen. Om datorn drar 20-30 watt så drar bildskärmen kring 100. Och tänk på att de nya platta bildskärmarna drar ännu mera ström.
Bärbara datorer kan också vara stora energitjuvar. Men när mätaren kopplas till vd Stefan Norrgranns halvårsgamla laptop blir Cai-Eric Ekström glatt överraskad. Den drar inte mycket mera el än en vanlig bildskärm.
– När man köper dator och bildskärm ska man fråga i butiken. Försäljarna måste kunna ge upplysningar om energiåtgången, säger han.
Kolla att skrivaren och kopieringsmaskinen går i sparläge. Stäng av teven på knappen om du inte tittar på en halv timme.


Inte halogenlampor
För belysningen gäller det att byta ut glödlampor/halogenlampor mot lysrör och lysdioder som är mycket mera energieffektiva.
– Spottar drar mycket el jämfört med lysrör. Och de här uppåtlamporna ni har här är inte alls bra. En sån här lampa drar lika mycket ström som hela långa raden med lysrör ovanför skrivborden. Men för att kunna byta lampor måste också armaturerna bytas.
Just det. Mycket av ljuset bygger på att det ska vara snyggt, och snyggt är inte alltid det samma som bra. Så är det också med lysdioderna där tillverkarna har haft svårt att få till det rätta ljuset som ger varma färger.
Så traskar vi till köket i bottenvåningen. Här finns kylskåpet/frysboxen, lika gammalt som huset, som dock får godkänt åtminstone vid den yttre besiktningen.
– Det viktigaste är att luften kan cirkulera runt skåpet. Ovanför finns luftspalt, det är bra. Det sparar på strömmen.
Mätningen visar att kylskåpet drar cirka 137 watt. Inte så illa för ett gammalt skåp.


Fy, kaffeautomaten!
Men en energitjuv finns det i köket: Kaffeautomaten som står på från morgon till kväll. Oftast är bara den ena av de två plattorna på, och då drar automaten 164 watt. Mera än kylskåpet/frysen.
– Se vad som händer när jag knäpper på båda plattorna. Förbrukningen ökar med det dubbla, konstaterar Cai-Eric Ekström när han pluggat in mätaren.
Det goda är att kaffeautomaten har termostat.
Värmeskåpet för mat får godkänt därför att det inte står på hela dagarna. Vattenkokaren får pluspoäng – att koka vatten i den är mycket energisnålare än att koka i kastrull på platta. Samma gäller för gröt kokad i mikrougn i stället för på platta.


Dra ur laddaren!
Ett råd till vill han ge:
– Dra ur laddaren till mobiltelefonen när den inte används. Laddaren tar energi helt i onödan.
Sammantaget får Nya Ålands hus alltså ganska bra energibetyg, bara alla följer uppmaningen att stänga av när det går.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax