DELA

Olika bud om knarksituationen

Är det lätt eller svårt att få hjälp för knarkande ungdomar att få hjälp?
Lätt, säger missbrukarvården.
Svårt, säger en mor till en missbrukande son.
(På bilden Birgitte Wahlsten vid A-klinikens ungdomsenhet.)
Häromdagen kom ett långt brev till redaktionen, skrivet av en mor till en missbrukande son. Brevet är välskrivet, men för långt för att publiceras i sin helhet.
Brevet börjar med sonens tidiga ungdomsår – med alkohol och tobak i 11-12-årsåldern – och slutar med att han i dag väntar på ännu en behandling vid ännu ett behandlingshem i Sverige. Missbruket är till synes utan slut.


”Många missbrukare”
Mamman skriver att när sonen började missbruka fanns det cirka 20-30 ungdomar som missbrukade. I dag uppskattar hon att ett hundratal unga missbrukar subutex, ett narkotikaklassat läkemedel, och att missbrukarna kan vara så många som 400-500 om man räknar alla som missbrukar olika droger.
”Det finns ingen riktig statistik och därför tror samhället inte att det finns så många drogmissbrukare, bara några enstaka missnöjda ungdomar som hörs”, skriver hon.
Mamman anser att ordentligt med resurser bör sättas in nu, i stället för att låta antalet missbrukare öka.
”Vi kan ta in konsultläkare från Sverige. På sjukhuset finns det redan många olika läkare. Satsa på flera terapeuter, psykologer och ett ställe dit man kan komma dygnet runt. Detta kostar samhället mycket pengar, men framförallt mycket lidande för ungdomarna och deras familjer. Men har vi råd att låta bli?”


Rykten om droger
Vid A-klinikens ungdomsenhet har de två behandlarna Birgitte ”Bitte” Wahlsten och Christian Åkerblom inte märkt av någon anstormning, trots att också de hört rykten om att det just nu finns en hel del droger ”på stan”.
– Men vi märker inte av något sådant. Det går emellanåt rykten om att mängden narkotika ökat lavinartat, men det har man sagt tidigare år också, säger Bitte Wahlsten.
Droger finns det förstås på Åland såväl som på andra ställen, säger hon.
– Det gör det överallt, i minsta lilla småstad, i synnerhet i en stad med Mariehamns läge.
Blandmissbruk är vanligt hos de ungdomar som går hos ungdomsbehandlarna, berättar hon.
– Droger kan ju beställas via internet i dag. Tullen tar hand om mycket, men inte allt.


Tid samma dag
Enligt Bitte Wahlsten är det inte svårt för den ungdom som behöver att få hjälp på kliniken.
– Vi kan ta emot fler. Det är bara att lyfta luren och ringa så kan man få en tid till och med samma dag.
Hon påpekar att för många unga och deras föräldrar är vård samma som mediciner.
– Men det finns inga mediciner som botar missbruk. Och i synnerhet blandmissbruk är svårt.
A-kliniken erbjuder samtalsbehandling, avgiftning på Grelsby, möjlighet till behandling i behandlingshem, abstinensbehandling med akupunktur – tre behandlare behärskar vårdformen som sägs vara bra mot sömnsvårigheter med mera – och den som behöver hjälp kan ringa kristelefon dygnet runt. Numret är 13000.
– Men det är aldrig någon som ringer, säger hon.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax