DELA

Olagligt takarbete inget ovanligt

– Det är vanligt att arbetare struntar i säkerheten på grund av kostnaderna, säger arbetsskyddsinspektör Henning Karlsson.
Han menar att oskyddade takarbetare är ett ständigt problem och att det är en av de farligaste jobb en person kan ha.
Nya Åland observerade för någon vecka sedan två takarbetare som arbetade oskyddat på Posten Ålands tak i Mariehamn.
Henning Karlsson som är arbetsskyddsinspektör menar att det är ett vanligt fenomen att arbetare väljer att utföra takarbete utan säkerhetsutrustning.
– Det finns regler och för ett tag sedan fick vi en ny förordning om säkerhet vid byggarbetsplatser som även behandlar takarbete, säger han.
Vad säger regelboken?
– Antingen ska man ha byggnadsställningar som går upp till takfoten. Annars finns alternativet att arbeta i skyddssele eftersom att de flesta taken har öglor som man kan fästa selen i.


Stege förbjudet
Karlsson nämner ett exempel där olika byggfirmor lämnade in offerter till ÅHS gällande en ombyggnation. Skillnaden mellan anbuden var stor och anledningen stavas säkerhetsarbete.
– Det skiljde närmare 40 procent mellan firmorna och det berodde på att den som var billigare hade struntat i säkerheten på grund av kostnaderna som det medför, säger han.
Är det vanligt att byggfirmor struntar i säkerheten och vem bär ansvaret om en olycka händer?
– Det är vanligt att arbetare struntar i säkerheten på grund av kostnaderna. Ansvaret ligger hos arbetsgivaren men ibland kan det även vara uppdragsgivaren som är skyldig till en arbetsplatsolycka. Det måste utredas och det är svårt att uttala sig om enskilda fall.
Oskyddade takarbete är ett ständigt problem och enligt Henning Karlsson är det är ett av de farligaste arbetena.
– Det är även förbjudet att arbeta oskyddad från en stege men det är många som inte bryr sig om det heller, säger han.

NIKLAS E.W. ERIKSSON