DELA

Ögonvittne: ”Övervåld” när polis grep kvinna i rullstol

Vid halv fyratiden på tisdagseftermiddagen blev en person vittne till hur polisen med våld grep en rullstolsbunden kvinna i Mariehamn.
– Det var ett övervåld som man inte tror är möjligt år 2010.
Polisen kom till Torggatan med blåljusen påslagna. Enligt ögonvittnet stannade de med sin piket utanför café Julius och gick fram till en rullstolsbunden kvinna på gatan. Hon var i 45-50 årsåldern och verkade inte vara berusad.
Polisen kastade en gul reflexväst över kvinnans huvud, hon blev skrämd och skrek till. Då poliserna började ta henne mot piketen föll hon ur rullstolen. Då drog de henne i armarna längs med gatan medan hon skrek högt.
Nyans tipsare, som har sett kvinnan i Gullåsens rehabiliteringssäng, var djupt skakad.
– Det var ett övervåld som man inte tror är möjligt år 2010. Så behandlar man inte en människa och framför allt inte en kvinna i rullstol, oavsett vad hon har gjort.


Bör anmäla
Kommissarie Nina Rasmus är ansvarig för ordningsavdelningen och därigenom förman för de som jobbar i patrullbilar. Hon bekräftar att polisen grep en kvinna på Torggatan i tisdags.
– Polisen fick under eftermiddagen ett antal anmälningar rörande kvinnan där samtliga gällde störande beteende.
Kvinnan ska ha hindrat trafiken och slängt saker om kring sig. Polispatrullen åkte dit och konstaterade att hon skulle gripas.
– Jag var inte själv på plats men jag har fått höra att personen spottat omkring sig.
Omkring sig eller på polisen?
– På polisen.
Stämmer det att de kastade en reflexväst över hennes huvud?
– Ja, de har försökt skydda sig med en reflexväst.
Och att de drog henne av rullstolen och längs med gatan?
– Det har jag inte hört något om.
Vår tipsare var djupt skakad av det hon bevittnade, var våldet behövligt i det här fallet?
– Det kan inte jag ta ställning till. Tipsaren har all rätt att göra en anmälan, det vore kanske det bästa.
Patrullchefen på plats under gripandet vill inte uttala sig i tidningen. Nina Rasmus rekommenderar i stället att tipsaren tar kontakt med polisen om personen sett någon denne anser bryter mot lagen.
Även om det är polisen som bryter mot lagen?
– Ja. Det kan förstås vara lite obekvämt, men de som sitter i anmälningsmottagningen arbetar i huvudsak inte ute i fältet.
Anmälningar skickas till fastlandet där åklagaren tar ställning till om det blir någon utredning. Sker så kommer poliser från fastlandet och förhör de inblandade.
– Vi utreder ju inte våra egna, säger Nina Rasmus.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax