DELA

Nya sorters missbrukare i samhället

Den typiska alkoholisten hittar man inte längre på en parkbänk, utan var som helst i samhället.
– Det är folk som har arbeten och vanliga sociala relationer. Bag in boxen och andra effekter har bidragit till detta, säger utredaren Gerhard Larsson, en av föreläsarna vid Fri från narkotikas seminarium om missbruk.
I går startade Fri från narkotikas två dagar långa seminarium om missbrukarvård och -behandling. Bland föreläsarna under första dagen fanns journalisten och författaren Åsa Moberg och socionom Catarina Norman från Beroendecentrum Stockholm.
I dag på morgonen föreläser utredaren Gerhard Larsson från regeringskansliet i Stockholm. Han leder en utredningsgrupp som tittar på hur man kan förändra den nuvarande lagstiftningen som är 30 år gammal samt den del av lagen om tvångsbehandling som har 20 år på nacken.
– I dag finns cirka 500.000 svenskar som missbrukar alkohol, droger, läkemedel och dopningspreparat. Vi märker att det finns förskjutningar i gruppen som använder droger och därför är det dags att se över lagstiftningen om vad sjukvård och social ska göra, säger Larsson.
Hur ser förskjutningarna ut?
– I dag är det inte lika populärt bland ungdomar att dricka alkohol som för 5-10 år sedan. Däremot är det fler som i dag tycker det är spännande att experimentera med droger, det ser vi en ökning av. Dessutom märker vi att fler i medelåldern dricker jämfört med tidigare, säger Gerhard Larsson och fortsätter:
– Den typiska alkoholisten i dag sitter inte på stan och lullar, utan det är folk som har arbeten och vanliga sociala relationer. Bag in boxen och andra effekter har bidragit till detta. Den förändringen gör att missbrukare i dag inte efterfrågar det utbud av hjälp och stöd som finns i dag.
Seminariet fortsätter i dag klockan 09.00-15.00 i lagtingets auditorium.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström