DELA

Nya rön om fästingsmitta

Risken att smittas av borrelia och TBE är mindre än vad forskarna tidigare har trott.
Det säger forskare efter att de preliminära resultaten från den stora fästingbiopsistudien presenterades i fredags i Alandica.
Biopsistudien på fästingar har pågått sedan 2009 på Åland men den började redan 2006 i Sverige. Nu har forskarna börjat nå slutsatser av forskningen och kan konstatera att både borrelia och TBE inte är lika vanligt som man tidigare trott.
– Förr räknade vi med att en av hundra fästingbitna fick borrelia men nu räknar vi med 1 av 400, säger åländske professorn Dag Nyman en av arrangörerna till seminariet.
Samma gäller med den fästingburna encefalitsjukdomen TBE.
– Nu räknar vi med att smittorisken på 1 av 600, säger Nyman.
Många som utvecklar antikroppar mot borrelia behöver inte alls uppleva några sjukdomssymtom vilket gör att alla som blivit bitna av en borreliainfekterad fästing inte behöver känna sig sjuka.
– Vi kan konstatera att infektionsrisken är lägre än vad vi tidigare har tänkt oss, säger Nyman.

Risk för resistens
Forskarna kunde också konstatera att antibiotika är en bra hjälp mot borrelia. Dock ska man vara försiktig med att själv diagnostisera borrelia och behandla det med antibiotika.
– Försök att hemma runt köksbordet bestämma om fästingen har borrelia är en dålig metod, det kan orsaka många onödiga antibiotikabehandlingar och leda till antibiotikaresistens vilket inte är bra, säger Dag Nyman.
Att fästingen har kallats Finlands farligaste djur, farligare än björnen, är att ta i enligt Nyman.
– Påståendet om att fästingen skulle vara Finlands farligaste djur ska man nog ta med en nypa salt.
Läs mer i papperstidningen!

Johan Orre