Ny mållös match för IFK

FOTBOLL. Det var inte bara 1.646 personer i publiken som lämnade WHA med dyster min i går kväll. Lika mörkt var det i IFK-lägret efter avblås.
– Otroligt att vi presterar så här dåligt framåt, säger lagkapten Jani Lyyski.

Både Green Mean Machine och FC Lahtis hejaklack höll god min matchen igenom och lät sina röster ljuda över Wiklöf Holding Arena. Men trots samstämmiga låtar som ”In med bollen i mål”, blev det ingen profetia. Matchen skulle förbli mållös.
I premiären mot TPS hade IFK ett par riktigt vassa målchanser trots att det även då slutade 0–0 – men i hemmapremiären mot FC Lahti var det inte många bollar som ens var i närheten av gästernas målvakt Michal Slawuta. Bägge lagen spelade slarvigt och skapade den första halvtimmen inget noterbart utöver gästernas två hörnor. Bästa chansen i hemmalaget hade Mats Gustafsson som i duell med två Lahtisbackar fångade upp André Hansells långskott, men lobben seglade strax över ribban.
Gustafsson, som för övrigt spelade sin 200:e ligamatch, var åter framme i 40:e minuten efter en kaotisk situation i straffområdet. Han skickade iväg en crossboll till en helt fri Justus Vajanne, som inte fick kontroll på bollen utan lyfte den rakt i famnen på Slawuta. I första halvlekens sista minut fixade IFK en hörna – men när högerfotade Mika Niskala lade upp bollen vid hörnflaggan blåste domaren Vesa Pohjanen av för paus till publikens och spelarnas stora förtret.

Under kritik
Andra halvlek förde Lahtis inledningsvis spelet och Rafael smet igenom på en del utflykter som Antti Kuismala var väl förberedd på. Med drygt en kvart kvar av spelet, rumsterade tränaren Pekka Lyyski om i uppställningen genom att byta ut backen Patrik Rikama till förmån för offensiva Andreas Björk. Gustafsson flyttades ned på högerbacken och IFK började pressa ur ett 4–3–3-läge.
Det höll på att löna sig. Hemmalaget visade mer spets och hade några riktigt pigga öppningar, men något saknades i dagens passningsspel och den sista touchen slukades av en tajt Lahtisbox.
Efteråt är Jani Lyyski, lagkapten i Daniel Ahnströms och Erik Sandvärns frånvaro, mycket besviken.
– Det var jäkligt stabilt defensivt. Men det är otroligt att vi presterar så här dåligt framåt, och då menar jag inte just anfallarna. Vårt spel när vi har bollen är under all kritik, säger han.

”Bättre än noll”
Han saknar ett bättre samspel över hela banan.
– Gör man inte mål framåt, kommer det stunder när man kanske tappar fokus bakåt också. När det inte fungerar måste man sätta in hjärtat i spelet och gå in fullt, säger Jani Lyyski.
Gästarnas tränare Antti Muurinen, tidigare förbundskapten för Finland, är nöjd med den delade poängen.
– Självklart ville vi vinna efter förlusten mot Jaro (1–4) i öppningsmatchen, säger han.
Muurinen konstaterar att den här matchen spelar mindre roll, bägge lag har många matcher kvar på säsongen.
– En poäng är bättre än noll, säger han.

Inget tryck
Även hemmatränaren nöjer sig med 0–0.
– Ingen var värd att vinna, då måste oavgjort vara det rätta resultatet, säger Pekka Lyyski.
Muurinen menar att IFK:s medvind i första halvlek var hemmalaget till fördel, vilket inte Lyyski håller med om.
– Vi hade ingen nytta av det. Vårt passningsspel i första halvlek var under all kritik. Vi fick inget tryck med hörnor, inkast och passningsspel. Jag vet inte om det blev kvar i Åbo.
Han tycker dock laget skärpte till sig i andra och fick bättre flyt.
– Men vi kan inte spela vårt anfall med löpningar utan att passningarna fungerar. Positivt att vi höll nollan än en gång ändå, poängen kan vara viktig på hösten.
Redan på måndag står IFK för sin nästa drabbning, då laget reser till Jakobstad för att spela sin tredje match och samtidigt fira in valborg.