DELA

Ny aggressivare form av tbe-viruset

En ny och potentiellt aggressivare form av tbe-viruset har isolerats i Norge av svenska forskare.
Ett aggressivare virus innebär svårare sjukdomstillstånd och högre dödlighet, enligt Magnus Johansson, forskare vid Örebro universitet och ledare för projektet.
En grupp forskare har isolerat en ny form av tbe-viruset, eller fästingburen encefalit, som har potentialen att vara aggressivare än den vi i dag har på Åland.
– Vi kallar virusstammen Mandal 2009 efter Mandal i södra Norge där vi hittade det, säger Magnus Johansson, forskare vid Örebro universitet och ledare för projektet, som är ett samarbete med Södertörns högskola, Linköpings universitet, Umeå universitet och Länssjukhuset i Kalmar.
Det finns enligt Johansson tre olika närbesläktade huvudformer av tbe: Västeuropeisk tbe som är den vanligaste i Sverige och på Åland, Sibirisk tbe som har hittats i Finland och Fjärran Östern-tbe, som återfinns i Östeuropa, Ryssland och ett flertal asiatiska länder.
Johansson säger att den nya virusstammen är en form av den Västeuropeiska, men att den också är strukturellt lik en annan känd form. Han kallar upptäckten ”oroande”.
– Det är egentligen en ny form av Västeuropeisk tbe, som är den vanligaste formen i Skandinavien. Genomstrukturen påminner om Hypr, en mer aggressiv virusstam som isolerades i Tjeckoslovakien på femtiotalet. Jag har än så länge bara sekvenserat den men den har potentialen att vara aggressivare, vilket skulle innebära att de smittade blir sjukare och dödligheten är högre, säger Johansson till Nya Åland.
Viruset skulle också kunna sprida sig till både Sverige, som i dagsläget har fler fall av tbe årligen än Norge och Finland tillsammans, och Åland.
Under projektets gång har man också funnit en fästing som bar på flera olika former av viruset, vilket är en ny upptäckt.
– Vi upptäckte att en blodfylld fästing vi fick in bar på flera olika varianter av viruset. Det har forskare bara sett i labb tidigare men nu vet vi att det existerar i naturen. Det ger oss viktig information om viruset livscykel, säger Johansson i en artikel på Örebro universitets hemsida.
De som redan är vaccinerade mot tbe har dock enligt Johansson inget att frukta från Mandal 2009.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström