DELA

Nu vet Grönland mer om Åland

Det står inte hundslädar i varje hörn på Grönland. Det är en av erfarenheterna Gunnar Westerholm bär med sig från det utrikespolitiska seminarium han gästat i veckan.
Landskapsregeringens informationssekreterare Gunnar Westerholm har representerat Åland under ett större utrikespolitiskt seminarium som pågått i tre dagar i Nuuk, på Grönland. På plats har också finska utrikesministeriet funnits, då Finland är ordförande för nordiska ministeriet. Fyra personer höll varsitt anförande, varav en var Westerholm.
– Jag pratade omkring en halvtimme under rubriken ”Ålands utrikespolitik – hur klarar Åland det?”. På Grönland vet man om möjligt ännu mindre om Åland än vi vet om dem, så jag berättade om vår historia med avstamp år 1809, gick framåt genom självstyrelsen mot vårt förhållande till EU och Sverige och hur vi jobbar inom det nordiska samarbetet, berättar Westerholm.
Drygt 50 personer fanns i publiken, däribland ett antal ministrar, tjänstemän och elever från en högskola.
– Alla fick mycket frågor. Om Åland undrade man över vårt skattesystem och jag försökte beskriva så gått det går. De undrade också om vi har några permanenta grupper som utvecklar samarbetet med Sverige och Finland och jag förklarade att något sådant inte finns, men att vi har en livlig dialog när aktuella frågor tas upp.

Förebild för kk-hus
Ännu fler frågor fick han besvara under lunchen när talarna placerades vid olika bord tillsammans med åhörarna.
– Där diskuterades mycket om arbetslöshet och studier utomlands. Eleverna där har inte samma möjligheter att studera någon annanstans, en flygresa hem kostar 10.000 danska kronor, det är inte som att sitta på Ålandsfärjan.
Sällskapet besökte under dagarna Nordens institut, som leds av åländska Anders Berndtsson.
– Det kunde vara en förebild för vårt kk-hus, där ligger vi långt efter vad gäller den typen av faciliteter.
Första dagen på Grönland, i måndags, träffade Gunnar Westerholm regeringens talman Jonathan Motzfeldt, samarbetsminister Josef Motzfeldt samt riksombudsman Søren Hald Møller.
– Sørens titel är lite som en landshövding, men inte lika stark som Peter Lindbäcks – utan han är mer som en ren administratör och har inte samma symbolvärde.

Hade klichébilder
Sista dagen på Grönland väntade ett möte med samtliga tjänstemän knutna till det nordiska samarbetet.
– Jag är egentligen bara besviken på två saker med min resa. Först och främst på vädret, det var töväder i går (läs: i tisdags) och i dag (onsdag) är det bara 1–2 minusgrader. Det andra är att jag inte sett en enda grönländsk hund, jag får väl fotografera en pudel så jag har något att ta hem, säger Westerholm med ett skratt och tillägger:
– Man har klichébilder av Grönland, men nu har jag lärt mig mycket mer.
Vad bär du med dig?
– Huvuddelen är att jag försökt ge grönlänningarna något om Åland, men plötsligt förstår man mycket mer om vad det västnordiska samarbetet innebär.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax