DELA

Nu dras sista kvällsbussen in

Många stadsungdomar kan tvingas åka hem en timme tidigare när stadsbussens sista kvällsturer dras in vid månadsskiftet.
Olyckligt, tycker bussbolaget Röde orms förman Jan-Roger Granlund om tekniska nämndens beslut, som skall ge staden en inbesparing på 8.000 euro i år.
Fyra turer dras in vid månadsskiftet.
På vardagar försvinner de sista kvällsturerna, söderut klockan 22.20 och norrut 22.50. På lördagar försvinner två turer söderut – klockan 8.20 och 14.40.
I synnerhet kvällsturen söderut kan vara fullsatt med ungdomar som tar sista bussen hem, säger Granlund.
– Nu skall de åka hem tjugo över nio i stället, eller så får föräldrarna kanske hämta dem med bil senare. Det är knappast bra för miljön.
Vad tycker passagerarna?
– Att det är för jäkligt. Men det gäller inte bara ungdomar. Det är också deltagare på mediskurser, eller folk som deltagit i kvällsaktiviteter på Alandica. Där har vi märkt en ökning på sistone. Många kommer inte att hinna inte med den sista kvällsbussen med den nya tidtabellen.
De nya turlistorna kan också drabba färjresenärer som tar bussen till eller från Västerhamn. Efter månadsskiftet finns ingen stadsbusstur som passar färjresenärer som kommer till hamnen med Rosella klockan 22.00.
Resenärer som anländer med Viking line från Stockholm 14.10 på lördagar har inte heller någon passlig stadsbusstur till centrum.
Och den som vill ta stadsbussen till nattfärjorna till Helsingfors 23.45 och 23.55 har hittills kunnat ta 22.20-turen från centrum. Från månadsskiftet går den sista turen 21.20.

Lång anpassningstid
Alla nerdragningar är skadliga för kollektivtrafiken, säger Jan-Roger Granlund.
Och många resenärer lär märka indragningarna först när de väntar på en kvällsbuss som aldrig kommer.
– Det tar tre år att köra in en linje i folks medvetande, så att allting funkar. Nu har turlistorna inte ändrats på fem år.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax