DELA

Norden-unga möttes på Åland

Ungdomar från hela Norden diskuterade globalisering i Eckerö i helgen. Samtidigt vidgade de sina vyer gentemot de nordiska länderna.
– Det viktiga är att samlas och se hur mycket vi har gemensamt i Norden, säger Freyja Finnsdottir från Island.
Hon är något av en veteran inom Föreningen Nordens ungdomsarbete och har ordnat café Norden i Island och på Färöarna.
– Jag var på Åland med Nordjobb och medverkade också i Café Norden när det arrangerades på Åland 2003.
Freyja betonar också möjligheten att lära sig förstå andra skandinaviska språk.
Nittonårige Torgny Söderholm från Åland deltar i sitt första Café Norden.
– Det lät intressant, men jag visste inte att det skulle bli så här kul.
Temat globalisering är Torgny nöjd med, men säger att det ibland var svårt att hänga med vad föreläsarna sade. Intresset för Nordjobb väcktes också och Torgny kan tänka sig att nordjobba i framtiden.
– Jag kan också tänka mig att delta i flera seminarier av det här slaget.

Olika teman
Temat varierar varje år.
– På Island hade vi folktro och trolldom och på Färöarna självständighet, säger Freyja och passar på att göra reklam för Saunaexpress som ordnas i Finland i februari. En hel helg av bastubadande och trevligt sällskap.
Inom föreningen Norden har man ungdomsförbund, men än så länge har Åland inget förbund.
– Vi har ungdomar som är medlemmar, men kanske försöker ordna vår verksamhet genom ungdomsföreningarna, säger Sofie Norrlund, verksamhetsledare för Föreningen Norden på Åland.
Hon berättar också att Café Norden först riktade sig till nordjobbare som ville träffas igen, men nu deltar samhällsintresserade ungdomar från hela Norden.
– Träffarna ska vara partipolitiskt obundna, men samhällsinriktade. Man ska kunna sitta och diskutera med ungdomar i samma ålder från ett annat land.
Åldern på de 44 deltagarna var18-35, men de flesta var i åldern 20-23. Fredag eftermiddag inleddes Café Norden och avslutades söndag mitt på dagen. Föreläsningar varvades med diskussioner och utflykter. Det viktiga är ju också att lära känna varandra.

Nina Smeds

nina.smeds@nyan.ax