DELA

Nedläggningshot mot brandkåren på Föglö

Om inte fler aktiverar sig inom kåren kan Föglö FBK tvingas säga upp sitt avtal med kommunen.
– Då får brandmännen väl komma med helikopter från stan eller kanske med färjan, men mycket hinner hända på den timmen, säger ordförande Hans-Kristian Skaag.
Det är i senaste numret av kommunens infoblad som styrelsen för Föglös frivilliga brandkår uppmanar Föglöborna att aktivera sig inom brandskyddet. Kårens styrelseordförande Hans-Kristian ”Hasse” Skaag konstaterar att brandkårsverksamheten i dagsläget fungerar så dåligt att kåren eventuellt inte skulle klara en utryckning enligt avtalet som är uppgjort med Föglö kommun.
– Intresset att delta i de regelbundna övningarna är mycket svagt och det är svårt att få ledarpositioner som kårchef, vice kårchef och rökdykarledare tillsatta, säger styrelseordförande Hasse Skaag.

Inom tio minuter
I dagsläget är det cirka 10-12 personer som är aktiva operativt, alltså åker på utryckningar och övningar, inom Föglö FBK. Det händer dock att bara ledaren dyker upp när det är dags för övning. Råkar någon eller några av de aktiva vara på jobb eller annars borta från Föglö när ett larm kommer kan det bli problem.
Hasse Skaag berättar att kåren enligt avtalet med kommunen ska ha den första släckningsbilen ute inom tio minuter. Till det behövs en ledare och tre brandmän. Därefter ska ännu en redskapsbil vara ute, med ytterligare totalt fyra man, inom 15 minuter.

Första gången
– Uppfyller vi inte dessa krav kan det bli tal om skadestånd. Vi har en väl rustad kår när det gäller själva utrustningen, vi har fått bra respons från kommunen och kunnat köpa nytt när det behövts. Men sedan är ju övningarna viktiga för att lära känna utrustningen, säger Hasse Skaag, som menar att uppropet är ett sätt att göra invånarna medvetna om den krisartade situationen.
– På en ö är det så klart viktigt att det finns en lokal kår. När det verkligen händer något så kommer ju folk och hjälper till, men då är problemet att de inte övat och inte känner utrustningen. Då kan ledaren hamna på att lära ut på plats istället, vilket naturligtvis tar bort fokus från själva branden, säger Hasse Skaag.
Varför har brandkårsintresset falnat på Föglö? Beror det på att ni klarat er från allvarliga brandtillbud på senaste tid?
– Dels kan det bero på det. Men sedan har vi inte så många i befolkningen och inte så många i åldern 25-45 år. Alla kan ju inte ha brandkåren som intresse. Antalet aktiva i kåren har gått i vågor även tidigare, till exempel i början av 80-talet var situationen prekär.

Krismöte i april
Enligt Skaag finns dock inga åldersgränser, förutom för rökdykare, i kåren. Alla intresserade är välkomna med, det finns alltid uppgifter för alla i en räddningsaktion.
Om ni tvingas säga upp avtalet är det väl en unik situation?
– Jo, så länge det har funnits frivilliga brandkårer på Åland har det funnits på Föglö. Förr fanns det både Degerby FBK och Föglö FBK. Utan egen brandkår får de väl komma med helikopter från Mariehamn eller från Lemland med färja, men det tar ju tid, säger Hasse Skaag, som nu hoppas på stor uppslutning när Föglö FBK har vårmöte i april.
Datum för mötet är ännu inte bestämt.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax