DELA

Misstänkt vanvård av två hästar

– De får inget hö. De saknar vindskydd och en torr plats att vara på. Det är vanvård.
Det säger en hästvän om de två hästar som över vintern vistas i en hage nära hennes hem.
– I går var de på rymmen igen. Jag messade ägaren men sedan tog det ändå sju timmar innan hästarna var hemma i hagen igen. Inger bryr sig.
Kvinnan har varit i kontakt med en veterinär och en annan kvinna har anmält saken till polisen. Detta hände i tisdags. Men dagarna går och inget händer.
– De svälter dag efter dag. De får kraftfoder, ibland, men de får inget hö och det finns inte längre något bete i hagen.


Utan hö
Grannkvinnan borde veta vad hon talar om. Hon är själv hästvän. Sedan flera år tillbaka har grannen hyrt ut en hage till en hästägare i en annan kommun.
För tre år sedan var det också problem. Förra året flyttades hästarna till en annan plats efter halva vintern.
– De mår inte alls bra, säger kvinnan. Vad ska jag göra? Man känner sig helt maktlös. Jag vill ge dem hö, men man får inte gå in och mata andras djur på det sättet.


Dagar utan mat
Det är helt tydligt av att grannen far illa av att se djuren må dåligt.
– De rymmer ibland. Det undrar jag inte på. De söker ju efter mat.
Kvinnan känner ägaren och ringer och messar.
– Enligt min uppfattning bryr sig ägaren inte alls om sina djur. I går tog det sju timmar efter en rymning innan ägaren kom och tog vara på sina djur. Det är klart att jag inte ser allt, men jag vet säkert att det går dagar utan att hästarna får någon mat och hö har de inte alls fått. De är på ett stort och fint bete, men nu finns ju inte längre någon mat alls åt dem där.
Att stängslet ligger nere på marken på sina ställen reagerar grannen också på och att hästarna inte får besök av sin ägare alla dagar.


Inspektion görs
Landskapsveterinär Michael Grunér känner väl till fallet. Han fick in anmälan i tisdags och förordade genast om en inspektion av ÅHS:s veterinär.
– Det kan vara så att den veterinären inte hunnit med ännu. Det kan vara fler djur än dessa båda hästar som far illa.
Inspektionen görs oftast tillsammans med ägaren. Om det inte fungerar gör man en inspektion utan ägaren. Veterinären får inte ta sig in på privat egendom hur som helst.


Åtgärder
Om saker behöver åtgärdas skrivs ett protokoll över vad som ska göras. Detta följs sedan upp. Vid fall av djurplågeri kontaktas polisen för en förundersökning.
– Det här fallet med hästarna låter inte alls trevligt. Det är bra att djurvänner engagerar sig så att vi får kolla upp saken. Grannen har gjort vad hon ska i dagsläget, säger Michael Grunér.
Vid polisen kunde man inte i går efterniddags ge besked om vad som hänt med anmälan.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax