DELA

Många katter saknar hem

Ålands djurskyddsförening tar hand om ett tjugotal övergivna katter som söker nya hem.
Människor har fortfarande katter som de överger så fort sommaren är slut.
Den lilla kattungen Toppe har haft tur. Åtta veckor gammal fick han i går en ny familj.
– Vanligtvis brukar vi inte ge bort katter som är yngre än tolv veckor men Toppe är en så driftig kattunge att han redan nu får ett hem, säger Ålands djurskyddsföreningens ordförande Carita Facius.
Djurskyddsföreningen har för tillfället överfullt av övergivna katter.
– Det är också en orsak till att Toppe adopteras som så ung.

Slit och släng
På fredagen fick Toppe ett nytt hem. Det är Carita Facius dotter Jill Facius-Flöjt med familj som adopterar kattungen.
– De bor ute på landet i Saltvik så han ska nog få det riktigt bra där, säger Carita Facius.
Bianca Flöjt, snart 2 år, kallar den lilla kattungen för Toppe, men det är ännu inte klart om det ska bli hans namn eller inte.
Carita Facius säger att Toppe hade mycket tur men att det finns en massa övergivna katter vars situation är alldeles bedrövlig.
– Katter tycks ha blivit en ”slit och släng” vara. Människor tar hand om dem under sommaren men sedan stänger de stugan och åker hem. Katterna blir övergivna och har en mycket liten chans att överleva.

Tiotals katter
Djurskyddsföreningen har annonserat om tio hemlösa katter i fredagens tidning av Nya Åland men sanningen är att det finns ungefär lika många katter till som är hemlösa.
Facius säger att ålänningar ofta vill ta katter till semestern.
– På våren hade vi många som ville ha katter. Då hade vi kö på folk som ville ha katter. Men de har alla fått katter nu. För tillfället har vi över tjugo katter utan hem. Vi tror att det kommer in allt fler i augusti och september.
Facius vill att människor ska förstå vilket stort ansvar det är att ha katt.
– Om du tar en katt binder du dig till att ta hand om den i femton till tjugo år, säger hon.
Det tar också tid för katten att vänja sig vid sitt nya hem.
– Det är en stor omställning för en katt som kommer till ett nytt hem. Man kan inte bara lämna den ensam. En katt får inte heller släppas ut innan den förstått att ”det är här jag bor”, säger Facius.
Facius rekommenderar att kattungen åtminstone är tre till fyra månader gammal innan den får gå ut ensam.

Finansiering behövs
Vid djurskyddsföreningen vaccinerar och avmaskar de alltid katterna innan de omplacerar dem till dess nya ägare. De vuxna katterna kastreras också alltid, oberoende om de är hanar eller honor.
– Det kostar mycket att ta hand om de övergivna katterna. Vi är en ideell förening. Alla i styrelsen har heltidsjobb vid sidan av att vi tar hand om katterna.
Föreningens främsta inkomster kommer från medlemsavgifterna samt från ett grundbidrag från Mariehamns stad som ges åt medlemmar som är bosatta i staden. Det finns också frivilliga människor som donerar pengar till föreningen.
– Vi försöker ordna olika evenemang där vi bland annat säljer föreningens t-skjortor och kaffemuggar för att få in pengar men det är svårt att få ekonomin att gå ihop. I september ordnas Djurens dag som vi arrangerar på torget, säger Facius.
Föreningen har också deltagit i Godbymässan och Köpmannamässan för att samla in pengar.
Facius poängterar att föreningen har ett stort behov av så kallade fodervärdar.

Tillfälliga hem sökes
– Det är frivilliga människor som vill ta hand om föreningens djur tillfälligt, före de får permanenta hem.
Facius säger att föreningen står för mat och för veterinärkostnader.
– Fodervärdarna tar emot djuren gratis och ibland tar de emot flera katter då det är många som behöver hem. Dessa människor är guld värda och vi behöver fler av dem, säger Facius.

Text & foto: NADINE ASCHAN