DELA

Majoritet vill inte ha fler golfbanor

Åland behöver inga nya golfbanor – varken på Stornäset eller i Godby- Ämnäs.
Det tycker 57 procent av deltagarna i Nya Ålands färska pejling.
Pejlingen gjordes i går vid lunchtid vid Sittkoffs på Torggatan och vid Mattssons i Godby. Vi ställde frågan ”var vill du se en ny golfbana på Åland”, med tre svarsalternativ:
Stornäset.
Godby/Ämnäs.
Ingenstans.
Vi vi bad 50 förbipasserade vid Sittkoffs och lika många vid Mattssons att välja ett alternativ.
57 procent tycker att det finns tillräckligt många golfbanor på Åland.
26 procent kryssade för Godby/Ämnäs-alternativet.
15 procent vill se en ny golfbana på Stornäset i Kastelholm.
Och två personer kryssade för både Godby/Ämnäs och Stornäset-alternativen, med motiveringen att de vill att det byggs en ny golfbana ”var som helst”.


Hellre motorbana
– Det räcker med det som vi redan har. Låt landskapets bidrag gå till en motorbana i stället för till golf, tycker Jenni Segerström, 19, från Finström Bamböle.
Esko Hokka, 57, från Saltvik Haraldsby tvekar litet innan han gör sitt val.
– Det beror ju på, hur mycket turister skulle det komma hit med en ny bana. Vet man det? Det skulle i alla fall kosta skjortan att bygga helt nytt, säger Esko innan han väljer alternativet ”ingenstans”.
Ove Boman, 42, från Mariehamn har i princip inget emot nya golfsatsningar. Men han tänker på den internationella lågkonjunkturen, som påverkar turismen, och debatten om att bevara naturen på Stornäset.
– Det är litet blandat. Just nu känns det som om man borde avvakta. Banorna som vi har nu är bra.
Allan Byberg från Jomala säger nej till nya banor med motiveringen ”de flesta golfturisterna far ändå till Estland vid det här laget”.


Bygga privat
Magnus Danielsson från Eckerö tycker att golfbanor kan byggas i privat regi utan landskapets stöd.
– De som är intresserade kan satsa på golfbanor. Tror man på det är man beredd att satsa. Det är vansinne att sätta igång ett till stort projekt.
Turistföretagaren Maria Häggblom vill ha en ny golfbana.
– Det spelar ingen roll var, men det lockar hit fler turister.
Leif Weckström från Jomala vill inte ha någon ny bana just nu. Han anser att den ekonomiska situationen och prognoserna för turistnäringen inte bäddar för en sådan satsning.
– Men det är en faktor som ska finnas med framtiden.
Weckström tror att de golfbanor som finns på Åland, i Sverige och i riket redan tillgodoser det golfintresse som finns.


Lokalpatriot
Nina Eriksson, 47, från Finström Emkarby väljer alternativet Godby/Ämnäs.
– Varför? För att jag är lokalpatriot.
Godbybon Eivor Karlsson, 53, vill inte ha flera golfbanor.
– Är inte golfen på nedåtgående vid det här laget? Jag tror inte att turisterna kommer hit bara för att vi bygger nya banor.
Jonas Abrahamsson från Finström Bamböle, som själv golfar, vill se en bana i Godby-Ämnäs.
– Mera golf i Sund är onödigt.
Marian Moise, 34, från Saltvik Kvarnbo vill också ha en golfbana till Finström.
– Själv spelar jag bara minigolf. Men det skulle vara bra för affärerna i Godby.


Hellre opera
Hans Westerlund, snart 62, från Saltvik Rangsby har ett radikalt förslag:
– Ta pengarna som landskapet vill ge till en ny golfbana och sätt upp en opera i den där stora nya betongklossen i Österhamn.. Pengarna som kommer in på den operan skall landskapet lägga på sjukvården. Det är inte klokt att politiker talar om att stänga hälsocentralen i Godby.
Sjukvården och sjöfart – det måste landskapets politiker lägga krutet på, och inte på golfbanor, är Hans Westerlunds råd.
Golfen som turistmagnet känns inte fräscht, tycker mariehamnaren Les Husell.
Han skulle hellre se att sträckan från Sjökvarteret till Nabbens badstrand byggs ihop med en strandpromenad, med broar och bryggor och plats för hantverkare och restauranger – som på turistorter på sydligare breddgrader.
– Det är till sådana ställen som turister söker sig.


Nystart för Ämnäs
Isa Hällström från Finström Bastö kryssar för alternativet Godby-Ämnäs. Men hon skulle vilja se siffror på lönsamheten på de befintliga banorna. Valet faller på Godby och Ämnäs för att där finns åkrar som kan bytas bort.
– Om man ställer Grelsby gårds åkrar och betesmark mot Stornäset så är det väl mycket klokare att byta bort åkrarna, som inte många har glädje av, än att förstöra ett område som är mycket mera värdefullt och till glädje för många.
Hon tror att Ämnäsbanan kan få en nystart.
– Här var det troligen den berömda åländska avundsjukan som satte stopp, liksom för mycket annat. Ta om allt från början istället.
Hällström vill också rädda det som finns kvar av Grelsby kungsgård.
– Grelsby kungsgård har varit en skamfläck i många år och husen ser förfallna ut. Sälj gårdshuset till någon som uppskattar det historiska arvet och sätter det i skick innan det inte längre går att rädda.


Golf ger jobb
– Det spelar ingen roll var, bara det blir, säger Ramona Eker från Geta.
– Man ska se det positiva i det. Vi får hit folk, pengar och arbetstillfällen när golfarna ska bo någonstans, ta sig fram, äta och spela. Om de är nöjda går ryktet och så kommer det fler.
Eker ger en eloge till Sunds kommunstyrelse som ser fördelarna med en golfbana.
– Jag har också all förståelse för dem som vill bevara naturen, men det finns flera unika markområden på Åland. På Stornäset finns allt redan för en golfbana, i Ämnäs måste man börja från scratch.
Freddy Gustavsson från Vårdö Hummelvik tycker att det är mycket prat kring golfbanor.
– Jag har ingen åsikt om det, men är trött på att de strider hit och dit och alla har rätt. Räcker det inte med golfbanor? Eckerö går back och det finns golfbanor i Både Sverige och på fastlandet.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax


NINA SMEDS


tfn 528 406

Fotnot: Nya Ålands pejlingar är ett sätt att ta reda på vad ålänningar tycker om aktuella ärenden. De skall inte jämställas med vetenskapliga opinionsmätningar.