DELA

Lusse-föräldrar kan kolla kursvitsord och frånvaro

Om ett par veckor får vårdnadshavare till studerande i Ålands lyceum hem ett brev med ett lösenord som ger dem rätt att ta del av kursvitsord och frånvaro.
Också för studerandena själva är den nya datafunktionen till stor hjälp.
Vid terminsstarten introducerades den nya funktionen för studerandena. Via huvudprogrammet Primus, där schemaläggningsprogrammet Kurre finns, kan både de själva och deras vårdnadshavare ta sig in via webbfönstret Wilma med ett personligt lösenord via vilken dator som helst.
Där finns schemat för alla sex perioder, där kan kursvitsord kollas och där antecknas all frånvaro. Där framgår vilka tider lärarna är i skolan och tillgängliga för samtal, där hittar man tomma salar för självstudier under vissa tider.


”Ett framsteg”
– Både lärare och studerande upplever det här som ett stort framsteg. Studerandena har inte tidigare kunnat se sina prestationer i samlad form, och jag tror att det är bra också för vårdnadshavarna att kunna göra det, säger Lars Hägerstrand, dataansvarig för lyceet.
Också Ålands handelsläroverk och Ålands vårdinstitut, som finns under samma tak, har den nya funktionen.
Vad säger studerandena när de får veta att också föräldrarna har fri tillgång till alla information?
– När jag berättade det för tvåorna gick det ett sus genom klassen. Men det är vårdnadshavarnas lagliga rätt.


Till myndighetsdagen
Fram till det att barnen fyller 18 år och blir myndiga, vill säga. På 18-årsdagen stängs funktionen av för vårdnadshavarna, och bara om studerandena själva anser att det är okej att de får hålla fortsatt koll är funktionen öppen.
Samtidigt tar funktionen hänsyn till datasekretessen. En lärare i ett ämne kan till exempel inte se vad en annan lärare gett för kursvitsord.


Kollar schemat
Ida Karlsson, andraårsstuderande i lyceet och snart 17 år, tycker att den nya funktionen är bra.
– Framför allt för att jag nu kan kolla upp schemat och arrangera min tid enligt hur de kommande perioderna ser ut. Man kan också se ifall man behöver byta någon kurs, även om det inte går att göra rent praktiskt via datorn.
Har du hört några reaktioner om att föräldrar och andra vårdnadshavare får fri tillgång till information om sitt barn om exempelvis frånvaro?
– Man får väl skylla sig själv i så fall om man är borta. Lyceet går man i frivilligt och man har själv ansvar för att man deltar i undervisningen. Jag har faktiskt inte hört att någon skulle ha reagerat negativt.
Själv har hon inget emot att föräldrarna kan hålla koll på vad hon gör i skolan.
– Det gör ju att jag själv slipper berätta om allt.


Också sjömansskolan
Också i sjömansskolan har man tagit i bruk ett motsvarande system från och med i år. Så här svarar Bernt Bergman, rektor sedan två veckor tillbaka, på frågan om vad han tycker om den nya kanalen för föräldrainsyn:
– Om man inte har koll på sitt barn på andra sätt så kan det ju vara bra. Men det är ju jättebra att få föräldrar och vårdnadshavare mera med i skolarbetet.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax