DELA
© Nya Åland

Ljust och öppet på Lotsgatan

Ljust och öppet. Det är det första intrycket av de nybyggda lägenheterna på Lotsgatan i södra Mariehamn.
– Den öppna planlösningen gör lägenheterna både effektiva och flexibla, säger arkitekt Michael Donalds.
Fastighets Ab Marstad bjöd i går in till visning av det färdigställda hyreshuset på Lotsgatan i södra Mariehamn. 24 lägenheter är inflyttningsklara nästa vecka medan hyresgästerna i grannhuset beräknas kunna flytta in 1 mars.
Det färdiga huset har två flyglar som är är sammanbundna med ett stort trapphus med inglasad entré och hiss.
– På det här sättet sparade vi 500.000 euro jämfört med att ha två hissar i varsin byggnad, säger Marstads vd Monica Hansen.
Bakom arkitekturen står Arkitektbyrå Michael Donalds från Sund. Lägenheterna har många fönster och en öppen planlösning, där kök och vardagsrum är ett och samma rum.
– Balkongerna är ju inglasade, det gör att man får mer yta under stora delar av året, säger Donalds.

Ökad trivsel
Han och kollegan Erica Sundblom har planerat utrymmena noggrant.
– Varje extra kvadratmeter kostar 2.000 euro, så vi har tänkt ekonomiskt för att få det att gå ihop. Dessutom har vi sett till stadsplanen och skapat två rektangulära, enkla byggnader som står vinklade mot varandra med ett mellanrum som utgör trapphuset. Det ökar trivseln, säger han och Sundblom tillägger:
– Vi har försökt få trivsel överlag och inte skapa en så steril miljö.
Färgerna i kök och vardagsrum går i ljust gult medan hallen övergår i en rödbrun ton – samma som återfinns i trapphuset.
– Man ska känna sig som hemma där också, säger Donalds.

Trevliga lösningar
Arkitekterna är nöjda med slutresultatet.
– I det stora hela känns det bra. Det finns alltid sådant man vill göra annorlunda, men jag tycker vi har lyckats, säger Michael Donalds.
Monica Hansen är även hon belåten med det färdigställda huset.
– Jag är jättenöjd och det blev verkligen trevliga lösningar. Jag är lite spänd över hur folk ska ta den öppna planlösningen, men jag tycker det är helt okej. Nu blir hela rummet en plats för alla att umgås.
Det var hon som kläckte idén om att placera en köksö i rummet.
– Det var lite dåligt med arbetsytor innan dess, säger hon.

Planerad gård
Grannhuset blir dock något annorlunda.
– Det blev lite för mycket fönster i det här huset, vi tar bort några i det andra så det skapas mera väggar.
Marstad har anlitat landskapsarkitekt Tiina Holmberg som planerat gården utanför husen.
– Det blir grillplatser, motionsslingor och stretchningsanordningar, pulkabacke samt lekplatser för både yngre och äldre barn, berättar Hansen.
Den sammanlagda byggkostnaden för husen är 6.850.000 euro. På andra sidan gatan ska ytterligare två hus byggas vars planering beräknas ta till början på mars innan de läggs ut på entreprenad.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax