DELA

Lång kamp för skingringsförbud

– När vi upptäckte att den misstänkta tjuven hade sitt hus till salu hos mäklaren kontaktade vi banken, allmänna rättshjälparen, lantmäteribyrån, fogden och fastighetsmäklarföretaget för vår och de andra bestulna personernas räkning. Men först när frun ringde till åklagaren blev det resultat.
Så berättar mannen i en av de familjer som blev bestulna på värdeföremål i en inbrottsvåg förra våren. Han läste Nya Ålands artikel om skingringsförbudet som ledande landskapsåklagare Jens-Erik Budd fick utverkat av tingsrätten och tog kontakt. Artikeln publicerades i fredags.
Här är mannens berättelse om stölden som inträffade den 16 april i en by på landet.
– Frun och jag åkte till stan och var borta hela förmiddagen. När vi kom tillbaka hem hade foderbrädet som ska sitta runt dörren brutits loss och låg på marken. Vi ringde till polisen som kom ganska snabbt, om 20-25 minuter.

Reda på namnet
Efter en två timmar lång polisgranskning fick makarna gå in. De kunde konstatera att allt guld och silver man haft var stulet, att pengarna tagits ur plånboken som han glömt hemma och att också datorn hade tillgripits.
– Polisen gav oss inget hopp om att stölden skulle klaras upp. Men bäst det var ringde dom i maj och sa att de hade en kille som hade gjort ”vissa medgivanden”.
Via polisförhöret fick makarna reda på vad den misstänkta tjuven heter och att han var misstänkt för ytterligare fyra likartade inbrott och stölder. Dessutom hade någon försökt bryta sig hos en familj i en annan by under samma förmiddag.
– Jag tog reda på att han året före hade köpt ett hus som i höstas blev till salu hos ett fastighetsmäklarföretag. För ett par veckor sedan var jag dit och informerade dem om att säljaren har ersättningskrav att vänta, men inget hände.

”Under kontroll”
Då kontaktade mannen sin bank för att få ett skingringsförbud eftersom värdet på den stulna egendomen uppgår till sammanlagt 47.000 euro enligt åklagaren och man behövde säkerhet för att få pengarna tillbaka.
– Där fick jag svaret att allt var under kontroll.
Då vände han sig till olika myndigheter, men fick kalla handen överallt. Inte heller fastighetsmäklarföretaget vidtog några åtgärder.
– Men så ringde frun till landskapsåklagarämbetet. Hon pratade med sekreteraren som lovade föra fram ärendet till åklagaren. Då äntligen vidtogs den åtgärd som jag hade efterlyst i flera månader, berättar mannen.

Togs bort
I fredags, samma dag som Nya Åland publicerade artikeln, togs huset bort från fastighetsmäklarföretagets hemsida och skyltfönster.
– Man kan tydligen inte kräva ersättning för sveda och värk i ett sånt här fall. Men jag funderar på att kräva ersättning för alla de arbetstimmar vi lagt ner, och tidsåtgången för ett helt års funderande.
Målet kommer upp i tingsrätten någon gång under våren.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax