DELA

Kulturnatten som vanligt – men mycket nytt

Årets kulturnatt lyckades Carina Aaltonen sammanfatta på ett utmärkt sätt.
– Allt är som vanligt, men ändå finns det mycket nytt.
För så var det när den åländska kulturen intog gator, torg och parkeringsplatser i Mariehamn under fredagskvällen.

Konstföreningen ville delta i kulturnatten genom att flytta ut sin konst i Mariehamn på ett väldigt urbant sätt. Idén att hänga sockor i självstyrelsegården kom från liknande installationer runt om i Europa.
– Och det är så roligt för ålänningarna själva har bidragit till detta genom att vi har samlat in udda sockor från hela Åland, säger Kirsi Strand från Konstföreningen.
Fram till tisdagen får konstverket hänga, sedan får de som vill komma och hämta sockor från installationen.
– Tanken är att allt ska återanvändas, allt som inte folk vill ha kommer att skänkas till välgörenhet eller användas på annat sätt, säger Kirsi Strand.


Miljökonst
Begreppet miljökonst som de har valt att använda har två betydelser. Miljökonst är det för att de återanvänder plagg och inte slänger bort dem, en sorts antimaterialism men miljökonst kan också syfta på i vilken miljö Konstföreningen har valt att hänga upp sitt konstverk.
– Vi tyckte det blev intressant att ta den väldigt karga och kalla självstyrelsegården i kontrast till de mjuka och färgglada sockorna, säger Lin Simons.
Några andra som också valde att satsa på konst under kulturnatten var Nordens institut tillsammans med Bild och form. Där kunde stora som små måla akvareller med temat landskap.
Tillställningen är välbesökt och verksamhetsledare för bild och form Gudrun Gudmundsen säger att när bilderna har torkat får man ta med dem hem.


Egen tolkning
Nora Verazza, 8 år från Mariehamn, valde att i sin andra målning göra en egen tolkning av temat landskap.
– Jag målade en bild som föreställde en häst först så nu målar jag en bild som inte föreställer någonting, säger Nora Verazza.
Det är kul att måla. Det tycker i alla fall Johannes Lindman, 6 år från Mariehamn. Han inledde målandet med först ett hus och sedan en bil. Nu har han valt att ta en paus och kolla in de andra konstnärerna.
Men Kulturnatten är mer än bara målningar. Det kan även vara annorlunda läsning och det var någonting som Mariehamn stadsbibliotek bjöd på. Levande böcker i sin bokstavliga betydelse fanns till utlåning, hela 13 stycken.
Nya Åland valde att låna ”Mamma till homosexuell” för att ta reda på mer.


Levande böcker
Kie Lundberg är mamma till homosexuell och fick tips av sin dotter att ställa upp som levande bok. Poängen med levande böcker är att folk ska få lära sig mer om annorlunda grupper i samhället för att bli av med sina fördomar.
– Jag tycker det är viktigt att försöka minimera fördomarna kring alla ämnen så jag ställde gladeligen upp, säger Kie Lundberg.
I början av kvällen var det inte allt för många som verkar ha så kraftiga fördomar mot mammor till homosexuella för utlåningen gick ganska trögt.
– Jag tror det kan vara så att det är den äldre generationen som kan ha fördomar. Det är okej att någon annans barn är homosexuellt bara ens eget barn inte är det. Men bland dagens unga är det nog inte så många som har så starka fördomar, homosexualitet är en accepterad grej hos de flesta unga, säger Kie Lundberg.
Och som vanligt på Kulturnatten var ett av de mest välbesökta evenemangen Emmaus modevisning som verkar locka mer folk för varje år som går.
Finalen på Emmausgården inleddes i år med sånger från den åländska klagokören som sjöng ut ålänningarnas klagan. Efter den humoristiskt deprimerande programpunkten drog spektaklet igång i full växel.
I år var det nästan lite barnförbjudet under vissa perioder då läder och piskor var ett av inslagen under modevisningen men resten flöt på i samma euforiska kavalkad av glädje som vanligt.
Som vanligt, men ändå mycket nytt.

Vill du se mer bilder från årets kulturnatt, gå in på ”Bildspel” på Nyans hemsida.

JOHAN ORRE