DELA

Kris inom restaurangbranschen

Bristen på kockar och yrkeskunnig serveringspersonal är större än någonsin med den följd att ett par av stadens restauranger för första gången under högsäsong inte kan ha öppet dagtid.
– Det är absolut värre än någonsin, läget är katastrofalt, säger förmedlare Suzanne Sjölund på arbetsförmedlingen.
Det är högsäsong och den tid då det är meningen att de krogar som bara har öppet sommartid skall fyllas av hungriga turister både på dagen och på kvällen. Men bristen på personal är total i år och det har lett till att Club Marin och Restaurang F.P von Knorring har tvingats reducera sina öppethållningstider genom att stänga dagtid.
– Under mina 26 år som krögare har det aldrig varit så illa, säger Jack Harju-Jeanty som tillsammans med hustrun Karin driver Restaurang F.P von Knorring för femte säsongen. Före det drev paret ÅSS.


Krisen akut
Restaurangbranschens säsongjobb brukar alltid vara svåra att tillsätta men i år är situationen alltså akut. Går man in på Arbetsförmedlingens hemsida möts man av en lång lista lediga platser inom den här branschen.
– Det är absolut värre än någonsin, läget är katastrofalt, säger Suzanne Sjölund, som är den på Ålands arbetsförmedling som i första hand jobbar med just restaurangbranschen.
– Ingen söker jobben.


Hela Skandinavien
Den akuta bristen på restaurangpersonal är inte bara ett åländskt fenomen utan problemen är de samma i hela Skandinavien.
– Vi har arbetsgivare från Sverige och Norge som ringer hit och frågar efter folk, berättar Suzanne Sjölund.
Från åländskt håll är arbetsförmedlarna minst lika aktiva, men använder sig av alla tänkbara kanaler för att söka folk.
– Vi samarbetar också med fjällen som vintertid har samma problem som vi på sommaren, säger Sjölund.


Pendlande stab
Tanken är att försöka få till stånd en pendlande stab mellan de olika semestermålen men hittills har man inte lyckats.
– Problemet är att jobbet inte upplevs som speciellt attraktivt. säger Jack Harju-Jeanty.
– Det är tungt, lönerna är låga och arbetstiderna är obekväma. Man måste vara intresserad av jobbet för att orka, de som inte är det slutar snart och söker sig till annat, konstaterar han.


Utanför Norden
– Jag har själv råkat ut för personal som inte har varit motiverad, de slutade i branschen, säger Jack Harju-Jeanty.
– Men den personal som har stannat och som jobbar här nu är stjärnor – jätteduktiga!
Är det dags att aktivt börja söka personal utanför Norden?
– Jag hade en tysk kock på gång men han valde ett bättre betalt jobb i Göteborg, jag har alltså redan gjort det, säger Harju-Jeanty.
– Men det går inte att ha utländsk serveringspersonal. Det är omöjligt att betjäna på estniska eller polska, man måste kunna svenska!


Lägre moms
Jack Harju-Jeanty tror att lösningen kunde vara sänkt matmoms.
– Då skulle krögarna ha råd att betala bättre löner och på det sättet kunna locka folk, säger han.
Matmomsen är en riksangelägenhet och Nya Åland ringde därför upp den åländska riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér för en kommentar.
– Man borde se över det här problemet i sin helhet, säger Nauclér.
– Jag är tveksam till om det verkligen räcker med att bara sänka matmomsen. Jag tror att källskatten kanske är minst lika viktig, som det är nu är det ju inte lönsamt att komma hit och jobba, säger Nauclér som lovade att titta närmare på frågan efter semestern.



TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN