DELA

Kräver strängare lag mot genodling

Under rådande omständigheter är landskapsregeringens förslag till lag som begränsar odling av genmodifierade grödor på Åland bra.
Men lagen kan bli ännu bättre.
Det anser Ålands natur och miljö, föreningen Ekologiska odlarna på Åland, andelslaget Odlarringen och Ålands biodlarförening som i går gemensamt bjöd in till presskonferens för att säga vad de tycker om det lagförslag som landskapsregeringen blev klar med för en knapp månad sedan.
Organisationerna har i stort sett samma åsikt: Lagförslaget är bra eftersom det begränsar möjligheterna till GMO-odling på Åland. Förbud är inte möjligt i dag på grund av EU-lagstiftningen och därför har landskapsregeringen valt att gå smygvägen och använt lagen om samexistens mellan GMO- och konventionell/ekologisk odling på ett sådant sätt att odling av genmodifierade organismer i praktiken blir omöjlig.
Men, framhåller de, landskapsregeringen måste prioritera frågan om ett totalförbud om det blir möjligt framöver för länder att förklara sig som GMO-fria. En sådan diskussion är på gång inom unionen.

Större skyddsavstånd
Huvudinvändningen mot innehållet i lagförslaget är att skyddsavståndet mellan GMO-odling och annan odling inte är tillräckligt stort, mellan 70 meter och som mest 2 km.
Avståndet 2 km gäller också till närmaste biodling trots att bin normalt sett flyger 5 km från kuporna och pollen normalt färdas lika långt med luften. Enligt organisationerna bör skyddsavståndet därför vara 5 km mellan en genmodifierad odling och annan odling.
Biodlaren Torbjörn Eckerman, under många år ordförande för Ålands biodlarförening och numera styrelsemedlem, hävdar att skyddsavståndet i själva verket borde vara ännu större än 5 km.
– I somras rymde en av mina bisvärmar och flög nästan sju kilometer bort.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre