DELA

Kraftig smäll skadade hus på Brändö

En smäll, så kraftig att spröjsar lossnade från fönster, hördes på Brändö i fredags.
Det var vid 20.30-tiden på fredagskvällen som det smällde. En kommuninvånare bosatt i Brändöby beskriver det som två smällar, först en mer dov smäll och sedan en ljudlig tryckvåg.
Den senare var så kraftig att spröjsarna lossnade från sina fästen på fönstret och i en annan byggnad ska det även ha uppstått en spricka i en takbjälke.

Flygplan?
– Det var obehagligt och lät som om någonting sprängdes. Den spontana reaktionen var att pannan exploderat. Det var helt tyst före och så helt tyst efteråt. Vi är ju vana att höra flygplan här och jag tyckte inte det lät som ett sådant, säger Brändöbon, som hoppas att någon av Nya Ålands läsare kan komma med lösningen på mysteriet.
Smällen hördes av personer i Brändöby, men även ändå bort till Korsö. Under helgen har invånare ringt runt till varandra för att få reda på vad som kunde orsakat smällen, men utan resultat.

Inget bygg
Kommundirektör John Wrede har dock inte hört smällen, eller om den, när Nya Åland pratar med honom på söndagseftermiddagen. Han kan dock berätta att inget större bygg- eller spräningsprojekt pågår i kommunen.
– Och det är ju en något ovanlig tid att spränga på iså fall, säger han.
Sjöbevakningscentralen i Mariehamn har inte något svar på varifrån ljudet kommit. Enligt dem har det inte varit aktuellt med spaningsflygningar och inte heller militärflyg i området.
Inte heller polisen har någon information och har inte fått in någon anmälan som kunde ge en förklaring.
Varken Seismologiska avdelningen vid Helsingfors universitet eller Svenska nationella seismiska nätverket vid Uppsala universitet, som kontinuerligt registrerar jordbävningar och explosioner, har noterat smällen på Brändö på sina hemsidor.

Förra sprängning
För ungefär ett år sedan, i januari 2009, rapporterade Nya Åland om en annan ”mystisk smäll” som hördes i både Lemland, Mariehamn och Jomala. Den smällen var så kraftig att den registrerades av mätmyndigheter i både öst och väst.
Den gången var det troligen en rutinsprängning i Firma Rolf Widmans grustäkt i Jomala Vestansunda som hördes.
– Det var inget speciellt med den här laddningen och vi märkte inget annorlunda fast vi stod i närheten. Men ibland kan det uppstå så kallade lufthål, att effekten går mer upp i luften istället för att gå ner i marken så det bildas en tryckvåg. Det kan vara sprickor och luftfickor i berget. Sedan kanske vinden förde ljudet med sig, sade Erik Rosenberg på Widmans då till Nya Åland.


ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax