DELA

Klotter även på Idskär

Även naturreservatet Idskär i Geta skärgård har råkat ut för klottrare.
– Klottret påminner om det som syns på bilden från Björkör, säger getabon Karl-Erik Bergman.
Som Nya Åland berättade i går har landskapet polisanmält att någon klottrat på klippor i naturreservatet Björkör, i Föglös sydvästra skärgård.
När Karl-Erik Bergman i Geta läste om klottret mindes han att han sett liknande figurer för flera veckor sedan, på klipporna nära fiskestugan på västra sidan av Idskär.
– Vi hade tyvärr ingen kamera med oss då och brydde oss inte om att anmäla, men nu när jag såg att något liknande hänt på Björkör ville jag ringa och berätta, säger Karl-Erik Bergman.


Ord på engelska
Han berättar att klottret såg ut att vara gjort med oljekritor och fanns i flera olika färger. Allt klotter var inom samma område av ön. På ett ställe täckte det flera kvadratmeter, enligt Karl-Erik Bergman, som såg både figurer och ord på klipporna.
– Det mesta var ord skrivna på engelska, bland annat någon slags namn. Men mest var det bara lösrykta ord, så jag forstod inte sammanhanget eller meningen. Det var bara fult, säger Karl-Erik Bergman, som tycker det är väldigt onödigt att någon nyttjar klipporna för detta ändamål.
– De borde få utlopp för sina känslor på något annat sätt, det finns ju så många olika sätt att nå ut i dag, säger Karl-Erik Bergman.


Kanske anmäler
Vikarierande naturvårdsintendent Jörgen Eriksson berättar att om någon klottrat på Idskär bryter dessa personer mot lagen.
– Och det är ännu värre när det sker inom ett naturreservat. Därför låter vi inte heller händelser som denna passera obemärkt, fast någon kanske tycker att det bara är pojkstreck, säger han, och konstaterar att det var bra att Karl-Erik Bergman tog kontakt angående klottret.
– Nu kommer vi kanske även att polisanmäla det som hänt på Idskär, så som vi gjorde med Björkör, säger Jörgen Eriksson.


Sedan 2005
Idskär är Ålands senaste naturskyddsområde och inrättades i slutet av 2005.
– Idskär har ingen speciell tillsyningsman efterson det inte kräver någon kontinuerlig vård. Sedan det blev reservat har vi nog aldrig varit där, säger Jörgen Eriksson.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax