DELA

Klädvalet kan påverka världen

Klädkonsumentens kraft är stor – och att påverka för en bättre värld kan vara lättare än du tror.
Det talade Tone Alin från nätverket Rena kläder om i Mariehamn i tisdags.
Resan från Stockholm till Mariehamn är den längsta som informatören Tone Alin har gjort i tjänsten.
Men ändå är hela världen hennes arbetsfält.
Bakom Rena kläder står många stora organisationer – bland annat Röda korsets ungdomsförbund, Svenska kyrkans unga, Fair Trade Center och Emmaus Stockholm.
Deras gemensamma mål är att hjälpa textil- och skoarbetare världen runt, och då är det rätten att organisera sig i fackföreningar som är allra viktigast. Där facket finns är det lättare att kämpa mot låga löner, långa arbetsdagar och sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Självklarhet

I Norden är det en självklarhet att arbetare skall få organisera sig. Men det finns många länder där den rätten begränsas, och där arbetare som ställer krav kan få sparken eller straffas på andra sätt. Listan på problemländer kan göras lång. Tone Alin nämner bland annat Kina, som producerar en stor del av de lågprisplagg som säljs i Norden.
– I Kina är det inte ens lagligt att starta en fackförening.
Rena kläders möjligheter att påverka på plats är begränsade, dels för att det kostar pengar, dels för att det kan vara svårt att hitta lokala organisationer att samarbeta med. Men det finns andra metoder. Konsumenternas makt är stor, konstaterar Tone Alin.
En så enkel sak som att fråga om plaggens ursprung i klädbutiker kan ha effekt. Expediternas svar är inte det viktiga – det som räknas är att de märker att kunden tänker på sådana saker.
Om Rena kläder får tips om fabriker där arbetarnas rättigheter begränsas kan aktivister kontakta svenska företag som köper varor från de fabrikerna. Den metoden har faktiskt haft en bra effekt i kampen mot barnarbete, säger Tone Alin.

Mejlkampanjer
På Rena kläders hemsida www.renaklader.org kan man också delta i blixtupprop – mejlkampaner riktade mot företag och beslutsfattare som behandlar anställda dåligt.
En aktuell kampanj riktas mot underklädesbolaget Triumph, vars dotterbolag i Thailand avskedade en fackföreningsledare för texten på en t-skjorta som hon hade på sig i en tv-debatt. Texten, ”De som inte står är inte kriminella. Att tänka annorlunda är inget brott”, syftade på rätten att inte stå upp när kungahymnen spelas.
Hittills har Rena kläder inte fått någon respons från Triumph.
– Men vi ser inte företagen som våra fiender, understryker Tone Alin.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax