DELA

Kan mögel drabba Alandicas puts?

Blir det samma puts på Alandica som på husen i Hammarby sjöstad? I så fall ligger vi riktigt risigt till. Detta menar en läsare.
Putsen är kanske densamma, men på Alandica finns inga träreglar.
I går besvarade överinspektör Göran Franzén frågan om inte isoleringen vid bygget av kultur- och kongresshuset Alandica blir blöt och småningom möglig av det myckna regnandet de senaste dagarna.
Han hyste ingen oro i saken och förklarade hur väggarna byggs upp.
Då vaknade ytterligare en fråga hos en av våra läsare:
– Om putsen är densamma som i Hammarby sjöstad kan felet komma i dagen om tio år och kosta massor!.


Inga träreglar
Sven-Erik Silvander som är konstruktör och kontrollant vid Alandica – det var också han som byggde bibliotekshuset – kommenterar:
– Jag känner inte i detalj till Hammarby sjöstad, men misstänker att de använt träreglar där. Hos oss finns inget organiskt material som kan börja ruttna.
Isoleringen utgörs av en speciell sort av mineralull. Utanpå det sätts ett nät och sedan tre lager putsning, eller rappning som det också kallas. Rappningen blir ungefär två cm tjock.
– Helst skulle jag sätta putsen på tegel och allra helst skulle jag göra det här på våren så man slipper ha allt det blöta och fuktiga i luften, fortsätter Sven-Erik Silvander. Men så här gör man sedan i alla fall tio år tillbaka.


Arbetsro
Silvander låter förstå att huset nog blir bra, bara man får lite arbetsro emellanåt.
– Det är lätt att måla fan på väggen i sådan här lägen. Speciellt allmänheten gör det. Det breda allmänheten är ju specialist på allt


Fel byggmetod
Ur Dagens Nyheter den 28 maj i år citerar vi följande:
”Det tickar en mögelbomb bakom många av landets nybyggda husfasader. Byggnader i riskzonen är 95 procent av alla hus med putsfasader byggda under den senaste tioårsperioden. Den som varnar för riskerna är en av landets ledande byggexperter.
– Problemet är mycket, mycket större än vad vi trott. I stort är alla typer av hus med putsade fasader drabbade. Vi uppmanar nu branschen att tänka om, säger Ingemar Samuelson, adjungerad professor på Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP).
– Det är byggmetoden som är fel. Byggmetoden kom från Tyskland och gällde isolering av stenhus. På lättbetongshus fungerar det. Man får ett tätt och energisnålt hus. Men husen som nu byggs i Sverige är välisolerade hus med träreglar, säger Ingemar Samuelsson. Och då blir metoden fel.”

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax