DELA

Kampen mot mördarsniglarna

Berit Lampén i Jomala Gölby har plockat och avlivat nästan 11.000 mördarsniglar hittills i vår och sommar, fler än under hela fjolårssäsongen.
– Det är det enda som hjälper, säger hon bestämt.
I flera år har hon plockat sniglar på tomten på Kaldersnäset, på vägen till postlådorna och ner mot sjöstranden.
I fjol började hon skriva upp antalet.
– Då plockade jag 9.298 stycken.
Den 13 april i år plockade hon årets första mördarsnigel. Den har följts av nästan 11.000 hittills i år – och då har ändå bara högst halva säsongen gått.
Bara i söndags tog hon hand om 515 sniglar.
– Det finns de som inte tycker att det är lönt att plocka, sniglarna försvinner ju inte. Men tänk om jag inte hade plockat, då hade vi haft 11.000 fler sniglar här nu. Då hade det ju inte gått att existera.
Och om man betänker att varje snigel kan lägga 400 ägg per säsong och att nästan alla kläcks i den gynnsamma temperaturen så blir antalet hisnande: 4,4 miljoner sniglar!

Snigelkampanj
För två år sedan krävde Centerns Britt Lundberg och Roger Nordlund krafttag för att stoppa snigeln. ”Vi måste tillsammans finna vägar att minska dess framfart i vår stad”, skrev de i en motion till stadsfullmäktige. Av krafttagen blev intet.
Därför startar Nya Åland sommarens snigelkampanj. Räkna sniglar, plocka och avliva dem, rapportera snigelfynd och skicka in bilder till redaktion@nyan.ax eller ring till 528 442 senast 29 juni.
Tipsa oss gärna om hur ni gjort om ni lyckats i er kamp!
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre