DELA

Jurmoprotester stör minister

– Ibland låter det som om den här lösningen är något vi dragit fram ur rockärmen och inget kunde vara mera fel
Så bemöter infrastrukturminister Veronica Thörnroos (C) protester mot kortruttslösningen mellan Åva och Jurmo.

Upphandlingen av väg, bro och linfärja för kortruttslösningen mellan Åva och Jurmo är aktuell. och landskapsregeringen vill få slut på spekulationer om alternativa färjlinjer.
Veronica Thörnroos och trafikbyråns chef Mikael Korpela förklarar i ett brev till media varför man satsar på alternativet med linfärja mellan Långö och Långholm.
– Jag känner viss frustration att folk har glömt bort hela processen och det gedigna utredningsarbete som har lett fram till det här. Trafikbyråns sakkunskap viftas bort, säger Veronica Thörnroos.

I brevet står att ”folk glömt att det gjorts utredningar för alternativa rutter och utredningarnas innehåll” med referens till mötet som hölls på Jurmo den 18 juni.
– Många har egna teorier och vill gärna tro att vi glömmer att utreda alla alternativ, men så är inte fallet, säger Mikael Korpela.
Är protesterna senkomna?
– Det har funnits ett antal ledtider när man kunnat lämna besvär, så det här kommer väldigt sent, säger Veronica Thörnroos.
Har ni informerat tillräckligt?
– Jag tycker att vi har försökt att informera i alla kanaler. Vi har varit ut och pratat, vi har hängt upp information på anslagstavlor och så vidare. Det är klar att om man är nyinflyttad så kan det ha gått en förbi, men det ligger lite i sakens natur om man nyligen har flyttat någonstans, säger Veronica Thörnroos.

Tidigare i sommar har Nya Åland skrivit om alternativa lösningar som Jurmobor föreslagit. Dessa är att spränga bort ett grund och köra linfärja hela vägen mellan Jurmo och Åva eller alternativt en bro till Tällholm eller Mjölholm.
Landskapsregeringen vill nu göra upp med spekulationer om vad som utretts och inte utretts och förklarar att dessa förslag förkastats av ekonomiska och miljömässiga orsaker.
– Att spränga under vatten är väldigt dyrt och inget vi kunde räkna med att få miljötillstånd för, säger Veronica Thörnroos.
Varför skulle ett linfärjepass för hela sträckan inte fungera?
– Det skulle kräva mycket muddring och det är något som har väldigt stora miljökonsekvenser, säger Mikael Korpela
Enligt landskapsregeringens utredning skulle två områden behöva muddras om man vill dra linfärja hela vägen. Det ena området är 15 000 kvadratmeter stort och det andra är 12 000 kvadratmeter stort.

Läs mer i måndagens Nya Åland.



Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax