DELA

Ingen prövning för råndömd

Högsta domstolen i Sverige beviljar inte prövningstillstånd för Benny Söderblom, som i fjol dömdes till fängelse för inblandning i rånet mot Ålandsbanken i Mariehamn år 2006.
Det betyder att Svea hovrätts dom mot Benny Söderblom i mars 2009 står fast.
Då dömdes han till drygt två års fängelse och att ersätta värdet av rånbytet till Ålandsbanken och Ålands ömsesidiga försäkringsbolag med 488.000 respektive 1,74 miljoner euro
När han stod inför rätta i Stockholms tingsrätt 2007 friades han.


Inget erkännande
Benny Söderblom, från Rimbo i Roslagen, har aldrig medgett inblandning i det våldsamma värdetransportrånet mot Ålandsbanken i augusti 2006. Ett gäng maskerade rånare tog sig in i bankens lokaler och kom över cirka 15 miljoner kronor, samtidigt som en bil sattes i brand utanför stadsbiblioteket som en avledande manöver.
Han kunde inte heller knytas till brottsplatsen genom teknisk bevisning.
Men med hjälp av vittnesmål och kartläggning av mobiltelefontrafik före och efter rånet lyckades åklagaren Krister Petersson övertyga hovrätten om att Benny Söderblom var inblandad när rånet förbereddes. En eller flera av rånarna kan ha vistats på den campingplats i Eckerö där Söderblom på den tiden hade en husvagn.
En kort tid efter rånet hade Benny Söderblom, som då var långtidssjukskriven, börjat handla varor och resor för stora penningsummor. Han köpte en jeep som registrerades i en annan persons namn och en storbilds-tv, och han reste till Thailand. Söderbloms förklaring var att han hade tjänat pengarna på svartjobb.


Två fängelsedomar
En annan åtalad, Raul Munoz Poblete, fälldes i fjol i Stockholms tingsrätt för medverkan i själva rånet. Men han kunde knytas till brottet genom dna-prov av blodfläckar på brottsplatsen och i en bil som rånarna lämnade efter sig längs flyktvägen.
Raul Munoz Poblete gick under jorden efter rånet och greps våren 2009 i en trafikkontroll i Marbella i Spanien. Han hade då falsk legitimation. I rätten hävdade han att han hade hjälp till vid förberedelserna inför ett brott på Åland utan att få veta vilket brott det var.
När han dömdes till fem års fängelse överklagade han i Svea hovrätt. Rättegången genomfördes men dagarna innan domen skulle avkunnas tog han tillbaka sin överklagan.
Hittills har ingen annan ställts inför rätta för inblandning i rånet.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax