DELA

Inga regelverk om Facebook på åländska företag– ännu

Facebook skall se som en tillgång, och inte något som distraherar anställda.
Det tycker flera åländska chefer.
På fastlandet överväger stora börsbolag att införa ”spelregler” för hur anställda använder Facebook, Twitter och andra sociala medier.
Dels handlar det om att anställda inte skall ägna för stor del av arbetstiden åt privata ärenden, men också om datorsäkerhet, och kanske också risken för att känsliga företagsuppgifter läcker ut.
Något totalförbud skulle det inte bli tal om, enligt de företagsrepresentanter som YLE intervjuat:
– Sociala media innehåller många möjligheter och många faror, och med de här spelreglerna försöker vi förklara för personalen hur man skall uppföra sig, säger Ari Kurki, chef för digitala tjänster på Fortum.
På Nordea uppmanas anställda att bara besöka pålitliga hemsidor som man har nytta av i jobbet.


Uppe till diskussion
Åländska företag och organisationer som Nyan talat med har inga skriftliga regler för hur anställda skall använda de nya sociala medierna
.– Men självklart är det uppe till diskussion hur man skall använda dem på arbetstid, säger Eckerökoncernens personalchef Lasse Karlsson.
– Det är ny teknik, men samma gamla värderingar gäller, precis som med privata samtal på jobbet eller att läsa tidningen på jobbet.. Grundprincipen är att det sunda förnuftet gäller. Om det behövs i jobbet så är det okej.
Rederiet köper en filtertjänst som stoppar sidor med opassligt innehåll – men sajter som Facebook och Twitter är tillgängliga för de anställda.
– Vi har inte noterat någon form av misskötsel, säger Lasse Karlsson.


Tydlig ledning
Inte heller Paf har någon skriftlig policy om nätanvändning, säger företagets personalansvarige Jan-Mikael von Schantz.
Det som Paf har är tydliga arbetsavtal om lojalitet och tystnadsplikt, och ledare som är tydliga i sina kontakter med medarbetare.
– Det skall ge våra medarbetare tillräcklig vägledning.
För Paf, som får en stor del av sina intäkter från spel på nätet, är det viktigt att de anställda hänger med i utvecklingen. Företagets slogan ”play among friends” skall synas i praktiken, resonerar von Schantz.
– Det finns ett individuellt och ett professionellt perspektiv. Vi talar med våra kunder och vill att våra anställda skall utveckla sociala media.


Avvägning
I den offentliga sektorn har Facebook och Twitter hittills inte setts som något problem. Men visst diskuteras ett eventuellt regelverk för tjänstemännens nätanvändning, säger stadens it-chef Henrik Granskog.
Det skulle gå att blockera till exempel Facebook, men inte för enskilda tjänstemän.
– I så fall skulle det bli för hela stan, säger Granskog.
Och han konstaterar att många tjänstemän använder sociala medier i jobbet
– Det där är en avvägning som man får göra.


Riktlinjer
På landskapet finns riktlinjer för hur datorer, internet och epost skall användas.
– De datorer och program som vi har tillgång till är för att sköta vårt arbete. Vi kan använda dem för privata ändamål, men i regel skall det ske utanför arbetstid, säger personalchefen Terese Åsgård.
De reglerna gäller också generellt för Facebook, Twitter och liknande sajter. Men det finns undantag, konstaterar Åsgård.
– När jag jobbade på Mariehamns stad såg jag att ungdomsarbetarna verkligen måste hänga med. De skall veta var ungdomarna befinner sig och vilka diskussioner som pågår. Så i vissa yrken behövs det absolut.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax