DELA

Hus i kvarstad efter juvelstölder

Mannen har sitt hus till salu hos en fastighetsmäklare i Mariehamn – men om huset säljs går en stor del av köpesumman kanske till att ersätta offer för brott som han misstänks ha begått.
Enligt vad Nya Åland erfar handlar det om fem grova juvelstölder till ett värde av 47.000 euro.
Mannen – som bor på Åland – satt enligt uppgift häktad under tre veckor i maj i fjol under den tid som polisutredningen pågick. Han ska ha begått inbrott i privata hem och stulit juveler, och i början av mars bröt han sig in i Ädelsmedjan i Sjökvarteret i Mariehamn och tog värdefulla föremål.
Ärendet kom till åklagarämbetet från polisen i slutet av fjolåret. Åklagarens stämningsansökan har lämnats till tingsrätten med något datum finns inte ännu för rättegången.
Men för bara några dagar sedan gjorde en av de bestulna personerna en upptäckt: Den misstänkte tjuven har sitt hus, byggt på 1980-talet, till salu hos en fastighetsmäklare i Mariehamn sedan början av året. Offret kontaktade då ledande landskapsåklagare Jens-Erik Budd.som agerade direkt för att försäkra sig om att mannen, om hans döms för brotten, ska kunna betala tillbaka det som offren förlorat på stölderna.


Ovanligt yrkande
Budd utfärdade i måndags ett tillfälligt skingringsförbud – i klartext att mannen inte får sälja sitt hus och ta pengarna – som han förde till lantmäteribyrån.
– Jag yrkade också på att tingsrätten skulle utfärda skingringsförbud och kvarstad. Det beslutet kom i onsdags, berättar Jens-Erik Budd om det ytterst ovanliga yrkandet.
Det var första gången han vände sig till tingsrätten med en sådan begäran.
I beslutet står det att 47.560 euro av en eventuell köpesumma hålls i kvarstad. Värdet på de fem grova stölderna uppgår till 47.000 euro och åklagaren har ytterligare garderat sig för den eventualiteten att mannen kan dömas till villkorligt straff med tilläggsböter på 560 euro.


Köpvittnets ansvar
Åklagaren önskar att polisen i ett tidigt skede skulle kontrollera om det finns skäl att utfärda tillfälliga skingringsförbud i motsvarande fall.
– Polisen har bättre möjligheter än åklagaren att veta var det finns egendom. Vi kan bara agera på tips, säger han.
I det här fallet, när en stor del av köpesumman för ett hus är belagd med kvarstad, är det det offentliga köpvittnets sak att informera både sig och köparen om läget. Informationen går inte automatiskt ut från varken åklagarämbetet eller lantmäteribyrån, utan köpvittnet måste själv ta reda på att det inte finns hinder för en affär.
Om köpeavtal ingås och undertecknas i det aktuella fallet så är det alltså ogiltigt. Ännu i går fanns huset till salu på fastighetsmäklarens hemsida – utan förbehåll.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax