DELA

Hotellchef: Aldrig hört någon klaga

– Det är ofattbart. Vi är inga slavar i det här företaget, säger hotellchefen Tapio Danerlund på Godby hotell som ägs av det häktade krögarparets företag.
Både han och personalen, inklusive de tre misstänkta offren, är skakade över omhäktningen i människohandelsfallet.
I går hade man traditionell bondedans på Godby hotell. Före det hade man räknat med att kunna hålla en välkomstfest för sin arbetsgivare – krögarparet som misstänks för människohandel. Att tingsrätten beslöt att både mannen och kvinnan skulle omhäktas blev en stor besvikelse som ingen riktigt vill fatta.
– Varför? Det är ofattbart. Vi är inga slavar i det här företaget, säger Tapio Danerlund.
Har du under det år du har jobbat märkt att det förekommer människohandel?
– Nej, absolut inte.
Finns det något du har reagerat över?
– Det skulle vara arbetstiderna i så fall. Men jag har aldrig någonsin hört någon klaga och jag har ju hela tiden bott tillsammans med resten av personalen på hotellet och umgåtts med dem på fritiden.

Papper i ordning
Danerlund betonar att alla papper är i ordning men att polisen hittills inte har begärt att få se bokföringen.
– Skatten har betalats liksom de sociala avgifterna – bokföringen är klanderfri. De anställda har sina pass, egna konton och vissa till och med egna datorer. De bor i hotellets standardrum.
Nya Åland träffar tre av de misstänkta offren för människohandeln, Wichan Kantha, Kittiya Khamjorn och Yotin Prachayapanaprai, i hotellets köksregioner. Alla har valt att fortsätta jobba på hotellet. Språkkunskaperna är dåliga men en av dem kan tillräckligt med engelska för att med bestämdhet förneka att de skulle utnyttjas som slavar.
Läs mer i dagens pappersversion av Nya Åland!

Titte Törnroth-Sarkkinen